Nästa artikel
Ammarnäs vill ha bättre väg
NYHETER

Ammarnäs vill ha bättre väg

Publicerad 11 oktober 2017 (uppdaterad 11 oktober 2017)
Turisttrevliga Ammarnäs klagar på Trafikverkets underhåll av väg 363. Vägen börjar bli så dålig att turister inte vågar köra den men Trafikverket säger att det bara är fyra mil som är i dåligt skick och att andra vägar är värre.
Vi är på näset mellan Vindelälven och Tjulån vars delta varje vår förvandlas till ett fågelparadis. Här reser sig Ammarfjäll mot himlen och utsikten är bedårande. Det hela ligger mitt i Vindelfjällens naturreservat.

Här passerar den välkända Kungsleden och vandring samt fiske står utöver fågelskådning högt på turisternas önskelista. För de som vill prova på lite längre vandringar finns även möjlighet att vandra hela vägen till Hemavan för att därefter flyga tillbaka till Ammarnäs. Gör man den flerdagarsvandringen passerar man Aigertstugan, Servestugan, Tärnasjöstugan, Syterstugan och till sist Viterskalsstugan. Ammarnäs Guidecenter ordnar guidade turer för den som vill. Ammarnäs stoltserar med Västerbottens bäst bevarade kyrkstugor och inte minst potatisbacken. Postkontor fick de 1895 trots att det här pratas om vildmark och väglöst land. Du som vill veta mer om vad man kan uppleva går förstås in på Ammarnäs hemsida.

De många turistföretagen anser sig dock styvmoderligt behandlade av Trafikverket. Vägen blir bara sämre och sämre menar boende och företagare i en artikel som SVT publicerat.

– Jag tycker det är en fråga om trafiksäkerhet. Det är djupa spår i vägen och när det regnar är det risk att få vattenplaning med bussen, säger Joakim Åberg till SVT, busschaufför, sedan 14 år tillbaka.

– Jag tycker att det bara blir värre och värre. Varje gång är det mer gupp, säger Gunilla Forswall, turistföretagare Ammarnäs.

Trafikverket säger till SVT att vägen åtgärdats i omgångar under tio års tid men att det inte är aktuellt med någon helåtgärd.

– Det återstår upp till fyra mil som inte är bra. Men det finns många vägar som ligger på kölistan. Tyvärr så får vi inte pengar i den takt vi skulle önska, säger Åke Gustafsson till SVT, åtgärdsplanerare Trafikverket.

Turistföretagarna tycker dock inte att svaret är acceptabelt. Det är så illa att en del husvagnsägare undviker vägen eftersom allt skakar och lösa saker ramlar ner.

Trots att Trafikverket inte har råd att underhålla vägen är det en underbar plats att besöka.

GPS: N65°57'32", E16°12'36"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.