Nästa artikel
App för trafiksäkerhet
Nyheter

App för trafiksäkerhet

Publicerad 27 mars 2013 (uppdaterad 27 mars 2013)
Nu finns appen som mäter hur trafiksäkert du kör.

Tidigare har vi skrivit om Movelo, som utvecklat ett verktyg för att mäta hur trafiksäkert du kör. Nu är appen här, framtagen av If i samarbete med Movelo. Den som vill dela med sig av sitt körbeteende kan få upp till 30 procent rabatt på bilförsäkringen.

Appen heter If SafeDrive och är gratis. Den finns nu tillgänglig för alla i App Store för Iphone 4, 4S och 5.

- Mest att vinna har unga förare som normalt sett ligger högre i pris, de kan sänka sin premie rejält. Men även övriga kunder kan tjäna på att använda appen, eftersom man själv kan påverka sin premie och slippa betala för andra som kör mer riskfyllt, säger Helén Waldengren, projektledare på If.

Man registrerar sig enbart med en mejladress. Användaren är då helt anonym och delar inte med sig av några uppgifter.

Den som vill kan, direkt eller i efterhand, ange sitt registreringsnummer i syfte att få rabatt. Föraren måste då köra 200 kilometer under en tvåveckorsperiod och använda appen under minst häften av alla resor. När testperioden är slut får användaren ett rabatterbjudande. Ju mer trafiksäkert man kör, och ju större andel av resorna under testperioden som appen varit påslagen, desto högre blir rabatten.

- Vad vi vet så är detta den första app som tar hänsyn till hela körprofilen och utifrån den mäter riskexponeringen. Många kommer att kunna spara pengar på sin bilförsäkring, säger Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH, som varit delaktig i att utveckla appen.

En första version av appen ligger nu ute.

- Vi tar tacksamt emot alla synpunkter och förbättringsförslag eftersom vi har som ambition att hela tiden göra appen ännu vassare, säger Helén Waldengren.

If SafeDrive uppfattar bland annat accelerationer, inbromsningar, och huruvida föraren håller gällande hastighet. Föraren slår på och av appen vid resans början och slut, och får då poäng mellan 1-100 kopplat till hur trafiksäker körningen varit.

- Det finns många vinnare i det här. If SafeDrive främjar trafiksäkerheten på vägarna för alla trafikanter. De som kör säkert får billigare försäkring och många gånger även lägre bensinkostnader. Och dessutom gynnas miljön, säger Helén Waldengren

 

Kommer ni testa appen?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.