Nästa artikel
Är en ozonrenare lösningen för mögel?
NYHETER

Är en ozonrenare lösningen för mögel?

Publicerad 8 maj 2020 (uppdaterad 8 maj 2020)
En ozongenerator påstås kunna ta död på dålig lukt, bakteriehärdar och även virus. I instängda utrymmen som de i en husbil eller husvagn använder reklamen ord som sanering. Nu ska dock en engelsk Hymeråterförsäljare börja att använda sig av tekniken.

Ny teknik väcker både nyfikenhet och tveksamheter och det kan även anses gälla rengöring med ozon. Den svenska innovationen Ozoneair lanserades 2018 och påstås eliminera allt från rök- och djurlukt till mögellukt och inte bara lukten av mögel, det problemet ska försvinna permanent.

Tekniken har funnits sedan decennier och anses beprövad, nyheten är de enkla maskiner som privatpersoner kan använda sig av. En ozongenerator omvandlar syre i luften till ozon som består av tre syreatomer och kemiskt sett är väldigt aggressiv. När ozon kommer i kontakt med molekylerna som orsakar dålig lukt attackeras dessa och orsaken till den dåliga lukten neutraliseras. Ozonet menas förstöra cellväggarna i bakterier och mögelsporer så att dessutom inte kan reproducera sig. En sanering av en husbil ska ta mindre än ett dygn och ge en klar och helt luktfri luft. Efteråt är lukten permanent borta från möbler och inredning, väggar och textilier.

Stämmer de uppgifter som Ozoneair framhävdar är det naturligtvis väldigt intressant för fritidsfordon eftersom ozonet kommer åt på platser, exempelvis inuti dolda utrymmen som väggar, där det annars är väldigt svårt att sanera. När nu en återförsäljare i Storbritannien, Erwin Hymer Centre Travelworld, ska installera ozongeneratorer i alla sina lagerfordon samt de som av olika skäl kommer in till försäljning eller service får diskussionen nytt liv.

Erwin Hymer Centre Travelworld ska börja använda tekniken professionellt, något som Practical Motorhome nu lyft upp i en artikel, när de ska hantera coronasituationen och kanske är detta en teknik som kan komma åt fuktproblemet med tillhörande mögel i våra fritidsfordon. Ozoneair påstår sig ha sålt cirka 40 000 enheter sedan de startade.

Här hittar du Ozoneairs hemsida, priserna för en ozongenerator börjar på 4 000 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.