Bild
Nästa artikel
Är fredag den 13:e en otursdag?

Är fredag den 13:e en otursdag?

NYHETER

Idag är det fredagen den 13:e, av hävd en dålig kombination av veckodag och datum. Men hur ser statistiken ut, finns det anledning till att vara extra försiktig? Jo, åtminstone i vissa delar av landet.

Många svenskar bävar inför otursdagen fredagen den trettonde, men det finns ingen anledning till oro – åtminstone inte om man ser till Trygg-Hansas skadestatistik de senaste nio åren. Olyckorna varierar dock stort mellan olika delar av landet, vissa delar av Sverige tycks vara mer otursdrabbade än andra.

De riktiga turgubbarna och turgummorna bor i Region Kalmar medan invånarna i Region Jämtland och Härjedalen är de mest otursdrabbade landet. I Jämtland och Härjedalen ökar antalet skadeanmälningar med 21,53 procent och i region Kalmar minskar desamma med nästan 5,25 procent på ”otursfredagen”. 

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har analyserat samtliga skadeanmälningar mellan åren 2012–2020. Olyckor och skador som sker på en ”vanlig” fredag har jämförts med olyckor och skador som infaller fredagen den trettonde. Totalt i Sverige inträffar 1,63 procent fler olyckor och skador när det är fredagen den trettonde. Vidskepliga personer brukar vara extra försiktiga fredagen den trettonde men det finns dock inga bevis som styrker att den mytomspunna dagen är mer otursdrabbad än andra dagar de lokala variationerna till trots. 

I elva av 21 regioner minskar antalet skadeanmälningar till Trygg-Hansa fredagen den trettonde jämfört med andra fredagar och i de flesta regioner där skadorna ökar gör de det marginellt. I region Jämtland och Härjedalen ökar dock antalet skador med drygt 21 procent och i region Värmland med drygt 6 procent.

– Stormen Ivars härjningar i Jämtland lucianatten fredagen den 13 december 2013 drar upp skadestatistiken rejält i regionen, om man kan skylla stormen på otursdagen eller inte låter jag dock vara osagt. Vill man verkligen vara på den säkra sidan bör man spendera fredagen i Kalmar med omnejd, där är fredagen den trettonde en riktig turdag med drygt 5 procent färre skadeanmälningar jämfört med en vanlig fredag, säger Maria Lindholm, tf. presschef på Trygg-Hansa.


Om man ser till hela landet är skillnaden marginell. 

– En ökning med drygt 1,6 procent får helt klart räknas till slumpen. Däremot är det intressant att statistiken varierar så stort över landet, vissa delar tycks helt klart vara mer otursdrabbade än andra, säger Maria Lindholm.

Skillnad i skadeanmälningar till Trygg-Hansa fredagen den 13 jämfört med andra fredagar:

Region Blekinge: +5,72%
Region Dalarnas: -4,20%
Region Gotlands: -2,96%
Region Gävleborgs: -2,33%
Region Halland: -2,51%
Region Jämtland och Härjedalen: +21,53% 
Region Jönköpings: +6,50%
Region Kalmar: -5,26%
Region Kronobergs: +4,61% 
Region Norrbotten: -0,51% 
Region Skåne: +0,10%
Region Stockholms : +1,34% 
Region Södermanland: -0,56%
Region Uppsala: -0,34%
Region Värmland: +6,58%
Region Västerbottens län: 2,06%
Region Västernorrland: +2,87%
Region Västmanland: -3,85%
Västra Götalandsregionen: +4,97%
Region Örebro: -1,72%
Region Östergötlands +4,04%
Övriga skador, region ej definierad: +9,40%

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.