Bild
Nästa artikel
Årets däckrazzia på gång

Årets däckrazzia på gång

NYHETER

Årets stora däckrazzia inleds den 1 september och tanken är att påminna bilisterna om hur viktiga däcken är för bilens köregenskaper och för säkerheten.

Blir du stoppad i en poliskontroll första veckan i september kommer du att kunna få däcken kollade. Den frivilliga däckkontrollen kallas för  Däckrazzian och återkommer årligen som en påminnelse om hur viktiga däcken är. Kontrollen används även för att samla in statistik om mönsterdjup, lufttryck och räkna ut hur stor andel bilar som körs med vinterdäck på sommaren.

Tester som VTI genomfört visar att nya dubbfria vinterdäck av nordisk typ har 15–20 procent längre bromssträcka på sommaren jämfört med sommardäck av motsvarande kvalitet, både på torr och våt väg. Det är också något som vår förlagskollega Vi Bilägare testat med obehagligt resultat. Förra året hade till exempel var sjunde bil som undersöktes i Göteborg vinterdäck på sommaren.

Förra året konstaterades att var sjunde bilist körde på däck med minst 30 procent lägre lufttryck än rekommenderat, något som riskerar att halvera livslängden på däcken samt förstås påverkar säkerheten.
 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.