Bild
Nästa artikel
Att inte blinka irriterar mest

Att inte blinka irriterar mest

NYHETER

Manliga bilister blir frustrerade av andra som kör långsamt – kvinnor av de som kör fort. Men allra mest irriterande i trafiken är folk som inte blinkar. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

Alla som brukar köra bil vet hur lätt andra förare kan få ens frustration att stiga bakom ratten. Men irritationsmomenten är inte alltid samma för män och kvinnor, visar en undersökning som försäkringsbolaget If gjort bland 3 620 bilförare.

Mer än var femte kvinna irriterade sig på att andra bilister kört för fort – ett problem som inte alls gör lika många män ilskna. Däremot irriterade sig 26 procent av männen på det motsatta problemet – att folk kör för sakta.

– Det är intressant att det finns en så pass tydlig skillnad mellan könen i just den här frågan. Fler män verkar acceptera att andra bilister kör fort, medan samma beteende irriterar många kvinnor, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Men det allra största irritationsmomentet för svenska bilister är när andra inte blinkar innan de svänger. Sex av tio förare säger att det är det de retar sig mest på. Och denna grupp blir större – för tre år sedan var det hälften som tyckte att blinkersmarodörerna var värst.

– Ingen gillar att bli överraskad i trafiken – att plötsligt sakta in utan att ha blinkat före är ett säkert sätt att reta upp andra bilister, säger Dan Falconer.

Näst mest irriterande på de svenska vägarna är förare som håller på med sina mobiltelefoner medan de kör, sedan kommer fotgängare som går ut på övergångsställen utan att se sig för.

De åtta största irritationsmomenten i trafiken, i procent (de svarande kunde välja tre alternativ)


Irritationsmoment Totalt/Kvinnor/Män
Bilister som inte använder blinkers när de svänger 59/60/59
Bilister som håller på med mobilen när de kör 39/39/38
Gående som inte ser sig för på övergångsställen 34/35/33
Cyklister som kör fort utan att se sig för 29/34/25
Cyklister på vägen när det finns cykelbana 23/21/24
Bilister som kör för långsamt 23/19/26
Cyklister som kör mot rött 19/15/23
Bilister som kör för fort 18/22/14

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 18-28 september svarade sammanlagt 3 620 personer mellan 18 och 74 år via nätet.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.