Bild
Nästa artikel
NYHETER

Att snarka ofta gör dig trafikfarlig

Publicerad 17 januari 2017 (uppdaterad 17 januari 2017)
Snarkar du varje natt? I så fall löper du tre gånger större risk att somna framför ratten. Det har Snoreeze som tillverkar snarkningslindrande produkter tagit reda på och tycker att du ska snarka mindre.

Trötthet bland bilförare sägs orsaka upp till 20 procent av motorfordonsolyckorna och den som snarkar varje natt löper tre gånger större risk att somna framför ratten. Snoreeze, tillverkare av snarkningslindrande produkter, vill därför uppmärksamma oss på hur snarkande påverkar säkerheten på vägarna och få fler snarkare att dra ner riskerna genom bättre sömn.

En undersökning* från Snoreeze, en stor tillverkare av snarkningslindrande produkter, visar att förare som snarkar varje natt löper tre gånger större risk att somna framför ratten jämfört med förare som aldrig snarkar (9% jämfört med 3%).

Snoreeze undersökning* visar även att:

  • 66% av de som snarkar varje natt ofta känner sig trötta på dagtid, jämfört med 51% av människor som aldrig snarkar.

  • 27% av de förare som snarkar varje natt säger att de har varit nära att somna framför ratten, jämfört med 17% av de förare som aldrig snarkar.

  • Manliga förare är tre gånger mer benägna att säga att de somnat framför ratten jämfört med kvinnliga förare (6% jämfört med 2%).

    Studier visar att snarkning är en orsak till trötthet på dagtid. Detta innebär att den som snarkar kraftigt kan känna sig trött oavsett hur många timmars sömn denne har fått. Vad många människor inte inser är att dels att snarkning även kan ha en negativ effekt på den som snarkar, dels att det finns hjälpmedel som ger effekt snabbt. Resultatet av undersökningen tyder på att minskat snarkande skulle öka säkerheten på vägarna.

    *Alla siffror, om inte annat anges, är från Populus.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.