Nästa artikel
Badvattnet vid Pite havsbad godkänt igen
NYHETER

Badvattnet vid Pite havsbad godkänt igen

Publicerad 22 maj 2018
Förra veckan underkändes vattenkvalitén vid Pite havsbad men nu har havs- och vattenmyndigheten ändrat sig. Den dåliga kvalitén som uppmättes på badvattnet ses som en tillfällig förorening.

Havs- och vattenmyndigheten har idag tisdag ändrat sin klassificering av badvattnet på Pite havsbad. Badvattnet vid Pite havsbad är nu av godkänd kvalité, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Piteå kommun och myndigheten är överens om att mätningen som låg till grund för det negativa beslutet i förra veckan var en tillfällig mikrobiologisk tillväxt som kunde ses som en tillfällig förorening.

Det var i förra veckan som Havs- och vattenmyndigheten gick ut med att man avrådde från bad vid Pite havsbad under sommaren. Piteå kommun ifrågasatte rimligheten i att dra den slutsatsen med en historik där Pite havsbad mestadels haft bra vattenkvalité. Av femton vattenprover var den endast ett prov som varit otjänligt under de senaste fyra åren. Dessutom visade det senaste provet på bra kvalité på badvattnet. 

Nu har Havs och vattenmyndigheten ändrat sin klassificering till godkänt badvatten. Piteå kommun och myndigheten är överens om att mätningen som låg till grund för det negativa beslutet i förra veckan kunde ses som en tillfällig förorening.

- Det gläder mig att Havs- och vattenmyndigheten har lyssnat på vår argumentation. Piteå kommun kommer i sommar att genomföra sjutton provtagningar på vattnet vid Piteå havsbad- det är många fler vattenprov än de tre vattenprover som Havs- och vattenmyndigheten rekommenderar. Vi kommer förmodligen att ha bäst koll på badvattenkvalitén i landet, säger Jan Johansson, förvaltningschef Samhällsbyggnad Piteå kommun.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.