Nästa artikel
Baka lussekrans direkt på spisen
Nyheter

Baka lussekrans direkt på spisen

Publicerad 28 november 2008 (uppdaterad 13 juli 2010)

Nu kan alla vintercampare utan ugn baka sitt lussebröd på spisen. Här är ett recept på en saftig lussekrans i Omniaugn som du kan baka direkt på gasolhällen. Receptet är framtaget i samarbete med Jeanette Sjöö, årets unga bagare 2007, vars hemliga knep är kesella och vaniljkräm. Den som hellre vill ha en krans utan saffran hittar sitt recept på www.omniasweden.com.

Recept för fritidsugnen Omnia
20 g jäst
70 g smör/margarin
1 ¼ dl mjölk
70 g Kesella
1 pkt/1/2 g saffran
¾ dl strösocker
1 ½ krm salt
5 ½–6 dl vetemjöl
1 dl russin
1 ägg
Till garnering: russin, pärlsocker och vaniljkräm.
Vaniljkräm:
1 dl mjölk
2 1/2 msk snabbmarsánpulver

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull på spisen. Rör ner mjölken. Häll degspadet i bunken och rör tills jästen löst sig.
2. Väg/mät upp övriga ingredienser (spara några russin till garnering) och tillsätt dessa. Arbeta degen smidig och blank. Degen är klar när man kan dra i den utan att den brister. Låt degen jäsa övertäckt med en bakhandduk i ca 1 tim.
3. Forma degen efter egen fantasi eller enligt följande: Dela degen i 5 lika stora delar och rulla ut till 15–20 cm långa längder. Rulla ihop till bullar. Smöra och mjöla formen. Placera bullarna i formen, det är viktigt att avståndet mellan bullarna är lika stort. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min. på dragfri, gärna varm plats.
4. Pensla med uppvispat ägg. Dekorera med russin, vaniljkräm och pärlsocker om så önskas.
5. Grädda på gasolplatta i 35–40 min. på låg värme. Lussekransen är färdig när den har fått fin färg och uppnått en temperatur på 96 grader.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.