Nästa artikel
Bara 14 procent har testat sin simkunnighet sedan förra sommaren
NYHETER

Bara 14 procent har testat sin simkunnighet sedan förra sommaren

Publicerad 16 juni 2021 (uppdaterad 16 juni 2021)
Nu är sommaren äntligen här och allt fler längtar ut till sol och bad, men hur ser det ut med svenskarnas simkunnighet? En undersökning visar att 86 procent i åldern 18 år eller äldre tror sig vara simkunniga. Av dem som är simkunniga är det dock bara 14 procent som har testat att simma 200 meter eller längre sedan förra sommaren. 

Undersökningen visar att vuxna med yngre barn, är de som har högst simkunnighet. Simkunnigheten i denna grupp ligger på 95 procent. Lägst är simkunnigheten bland pensionärer, där enbart 76 procent anser sig vara simkunniga. Av de pensionärer som uppgett att de är simkunniga, var det dessutom endast fem procent som testat att simma 200 meter sedan förra sommaren. 

– Vi är medvetna om att förutsättningarna för att kunna simma har varit dåliga under det senaste året på grund av restriktioner i samband med covid-19. Samtidigt är det oroväckande, vattenvana och simkunnighet är en färskvara och något som alla bör testa årligen, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig inom Svensk Simidrott.

Undersökningen visar även att simkunnigheten bland vuxna svenskar är tio procent högre för höginkomsttagare än för låg- och medelinkomsttagare.

Av de som inte är simkunniga anger 42 procent att de är intresserade av att lära sig att simma. Det som hindrar flest är att det upplevs som pinsamt att lära sig att simma som vuxen. Andra vanligt förekommande anledningar är vattenrädsla och tidsbrist.

– Undersökningen visar att 14 procent av Sveriges vuxna befolkning inte är simkunnig. Det är dock sannolikt att siffran är högre än så, eftersom få människor testar att simma 200 meter regelbundet. Vi vill därför belysa att det finns hjälp att få! Svensk Simidrott har föreningar runtom i hela landet som årligen hjälper 3000 vuxna att utveckla sina simkunskaper, avslutar Christina Sandin.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 17-19 maj 2021 har sammanlagt 1005 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.