Bild
Nästa artikel
Bara varannan vet vad de ska titta efter vid provkörning

Bara varannan vet vad de ska titta efter vid provkörning

NYHETER

Nästan alla som ska köpa en bil väljer att provköra den. Men samtidigt vet bara knappt varannan vad de ska titta efter under provkörningen, oavsett om bilen är ny eller begagnad. Det visar en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Blocket Fordon.

Att köpa bil är en investering som ska kännas trygg och bra. Nio av tio svenskar, 90 procent, säger att de skulle provköra en begagnad bil innan köp och för ny bil är snittet strax lägre med 86 procent.

Men det är bara 46 procent som vet vad de ska titta efter under provkörningen, oavsett om bilen är ny eller begagnad. Majoriteten av svenskarna, 79 procent, känner en oro för att den begagnade bilen de köper ska ha ett dolt fel och 62 procent skulle vilja få hjälp med test och värdering när de köper en bil i andrahand.
 
– Det är mycket att tänka på när man ska köpa en bil, oavsett om den är ny eller begagnad, och det kan vara svårt att komma ihåg allt när man väl är på plats för att provköra. Vi rekommenderar att komma förberedd, genom att i förväg lista vad som ska tittas på, läsa på om modellen och om den exempelvis har några vanliga fel. Om möjligheten finns kan det också kännas tryggt att ha gärna med en bilkunnig person vid provkörningstillfälletsäger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket Fordon.

Inställningen till besiktning inför en bilaffär skiljer sig något mellan köpare och säljare. 83 procent anser att det är viktigt att den begagnade bilen de köper är nybesiktigad samtidigt som endast 57 procent svarar att de skulle se till att bilen de säljer är nybesiktigad vid säljtillfället. 72 procent av respondenterna i undersökningen svarar att de föredrar att köpa en bil som har en begagnatförsäkring något som finns möjlighet att ordna om man köper sin bil på Blocket.
 

– Vi rekommenderar alltid en begagnatförsäkring vid en bilaffär via Blocket, eftersom det gör köpet tryggare för både säljare och köpare. Försäkringen ger skydd mot plötsliga fel på bilens viktigaste delar i 6 månader, vilket kan dämpa oron för dolda fel, avslutar Tero Marjamäki.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 3-4 april 2019  har sammanlagt 1 203 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.