Nästa artikel
BB King´s extrema turnébuss
Nyheter

BB King´s extrema turnébuss

Publicerad 11 februari 2010 (uppdaterad 13 juli 2010)
Blueslegenden BB King har en buss som är bland det värsta som rullar på amerikanska vägar. Vad sägs om närmare tre mil kabeldragning till mediautrustningen eller en cd-växlare med 26.000 skivor.
Bussen är en Prevost XL och den har kostat 1,4 miljoner dollar att färdigställa. Bygget började med 100 timmars designjobb och därefter tog installationer/montering cirka 300 timmar. Det är proffsbyggarna på Superior Coach (inredningen) och Digital Home Lifestyles (media) som står bakom bygget som blev klart i höstas.

BB King och hans sällskap behöver inte ha tråkigt under sina resor genom USA. Visserligen övernattar de oftast på hotell men många restimmar tillbringas i bussen. Därför är den fullständigt fullproppad med medialösningar och annan bekvämlighet.

I bussen finns en cd/dvd-växlare som lagrar 26 000 skivor samt en stor mängd VHS-filmer. Anläggningen i bussen är värd 200 000 dollar och all kabeldragning gjordes innan bussens väggar monterades.

Den bakre sittgruppen och väggen bakom med sina förvaringsskåp. King gör trots sina snart 84 år cirka 100 spelningar om året vilket betyder många dygn längs vägen. Bakom garderobsluckorna förvaras varken kläder eller Gibson-gitarren utan...

...just det, en stereoanläggning av det värre slaget. När bussen står stilla kan den kopplas upp mot elnätet, annars drivs anläggningen av kraftfulla batterier/batteriladdare alternativt generator.

För att kunna se filmer i totalt mörker är bussen försedd med elektriska mörkläggningsgardiner. Förutom flera touchskärmar utspridda i bussen finns två större 37 tums tv-apparater i vardera sittgrupp.

Det finns åtta olika videozoner och nio ljudzoner som var och en kan styras individuellt i bussen. Sittgrupperna fram och bak har varsin 7.1 surround system. Källorna förutom vanlig FM-radio är 2 iPod-dockor, 5 kaleidescape servrar/spelare, kabel-tv, 2 st blu-ray DVD, CD, VHS, DAT, en playstation 3, en Nintendo Xbox 360, 1 GB bredband med uttag på flera ställen, väderstationer i alla touchpaneler med mera med mera...

300 timmarnas monteringsjobb kan börja. Till höger syns en av bussens två slideouts som ger mer golvutrymme när bussen står stilla. Nästan 3 mil kabel har använts till medianläggningen.

Superior Coach Interiors har anpassat massor av turnébussar och husbussar till en mängd Hollywoodstjärnor, musiker och miljonärer.

Blues Highway
För dig som vill se och höra lite mer jordnära bluestoner rekommenderas vår systertidning Vi Bilägares webb-tv där du kan se deras medarbetare åka längs the Blues Highway i USA. Se länken längst ned.

FAKTA BB KINGS BLUESBUSS:
8 HDTV-apparater med Triad LCR högtalare
5 Kaleidescape servrar
5 iPod dockningsstationer
7 Creston touchpaneler
13 Lutron motordrivna mörkläggningsgardiner
6 fönster som öppnas med elmotorer
64 olika belysningszoner
8 hörlursuttag för lyssning av valfri ljudkälla
Flera sattelitantenner med auto-tracking.
Upptaget-sensor i badrummet
Nödknappar i sittgrupperna
Hjälpknapp ger direktkontakt med servicefolket som installerat anläggningen.
Surroundljud med Focal och Triad högtalare
Högtalare i lastrummet för underhållning vid lastning
Temperatursensorer m.m.

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.