Bild
Nästa artikel
Begagnade bilar allt dyrare

Begagnade bilar allt dyrare

NYHETER

Trots prisrekord och osäkerhet i ekonomin är det fler som tror på stigande begbilspriser än på sjunkande. Detta visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil. Coronapandemin är det som får flest att spå en prisökning.

På ett år har priserna på begagnade bilar stigit med 14 procent, på två år över 30 procent. Ändå fortsätter optimismen att vara hög på marknaden. Enligt en Sifo-undersökning är det dubbelt så många som tror på stigande priser (26 procent) än sjunkande (12 procent) de kommande tolv månaderna.

– Förväntningarna återspeglar marknadsläget. Utbudet av begagnade bilar matchar inte alls efterfrågan som är på en historiskt hög nivå. Konkurrensen gör att priserna drivs allt högre, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Det främsta skälet till att flest tror på stigande priser är coronapandemin. Sju av tio (68 procent) tror att coronapandemin kommer göra att fler intresserar sig för att äga bil, vilket får en positiv effekt på priserna. Fyra av tio (39 procent) framhåller skattehöjningar på nya bilar som en faktor medan en betydligt mindre andel tror att räntor och konkurrens från utländska köpare kommer ha betydelse, 11 respektive 7 procent. 

– Av de yttre faktorerna har straffskatten på nya bilar länge varit det som haft störst påverkan för priserna, men nu har coronapandemin tagit över förstaplatsen. Det ser vi inte bara i den här undersökningen utan också i försäljningsstatistiken. Storstadsbor köper begagnade bilar som aldrig förr, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Bland dem som tror på sjunkande priser är det flest som tror att minskad efterfrågan (57 procent) och försämrad konjunktur (54 procent) är det som kommer påverka negativt.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.