Nästa artikel
Begagnade bilar slår rekord
NYHETER

Begagnade bilar slår rekord

Publicerad 27 juli 2020
Försäljningen av begagnade bilar ökade under andra kvartalet och avslutade med rekord. Hemestrande och storstadsbors försök att undvika corona-trängseln tros ha drivit marknaden visar en rapport från bilförmedlaren Kvdbil.

Medan nybilsförsäljningen går fortsatt trögt blomstrar andrahandsmarknaden. I juni såldes 127 472 begagnade bilar i Sverige vilket är den högsta månadssiffran på ett och ett halvt år och hela 13,6 procent mer än i juni 2019. Totalt bytte 357 959 bilar ägare under det andra kvartalet, en ökning med 1,8 procent jämfört med 2019. Det här visar utdrag från Bilregistret som Kvdbil sammanställt via statistikföretaget Vroom.

– Vi är redan tillbaka och över de försäljnings- och prisnivåer som gällde innan pandemin. Det finns ett stort sug efter begagnade bilar, säger Madeleine Fritz, försäljningschef Kvdbil.

Mest ökade försäljningen i storstadsregionerna. I Stockholms län var ökningen åtta procent, i Skåne län sex procent och i Uppsala län fyra procent. I både Stockholm och Skåne blev juni den bästa försäljningsmånaden någonsin. Madeleine Fritz menar att ökningen är corona-relaterad.

– Coronaviruset har snabbt ändrat våra resvanor och det är mest påtagligt i större städer där det normalt sett är fler som reser kollektivt. Nu vill fler ta sig fram med bil och då ingen vet hur länge pandemin kommer pågå är det naturligt att man vänder sig till andrahandsmarknaden där man kan göra ett mer ekonomiskt val. Sedan tror jag också att det var många storstadsbor som valde att skaffa sig en hemester-bil. I juni var köptrycket något utöver det vanliga, säger hon.

Den ökade efterfrågan märks av i bilhallarna. Vid årsskiftet var lagren på rekordnivåer, men efter försommarens köpfest har utbudet sjunkit med 10 procent.

– I vintras var lagren stora och välfyllda, men nu har de minskat till vad som är normalt för säsongen. Bilarna står lite glesare, men det är desto fler kunder, säger Madeleine Fritz.

Detta sker samtidigt som exporten nästan halverats. Under det andra kvartalet minskade försäljningen till utlandet med 39 procent jämfört med 2019.

– Förut gick det långtradarlaster till Norge och Tyskland varje dag från svenska bilfirmor, men så är det inte längre. Det är svenska kunder som står för försäljningsökningen, säger Madeleine Fritz.

Enligt Kvdbils egna försäljningsdata stiger även priserna. Efter att ha nått årslägsta i mars ökade priserna med sex procent under det andra kvartalet.

– När exporten är tillbaka på mer normala nivåer och vi får en återhämtning i ekonomin tror jag att priserna kan stiga ytterligare. Trots köpfesten är det sannolikt många som har senarelagt bilköpet av ekonomiska skäl, både privatpersoner och företag. En annan trigger är regeringens omtag av bonus-malus som väntas komma i höstbudgeten och som ska börja gälla från årsskiftet. Varje gång det har gjorts förändringar i skattesystemet har priserna på begagnade bilar skenat, säger Madeleine Fritz.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.