Nästa artikel
Begränsad alpframkomlighet i Karawankentunnel
TRAFIK

Begränsad alpframkomlighet i Karawankentunnel

Publicerad 18 februari 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Skall du passera Alperna under våren kanske du ska välja en annan väg än den från Villach i Österrike till Ljubljana i Slovenien. Den nästan 8 km långa tunneln renoveras och har begränsad framkomlighet samt är tidvis helt avstängd fram till 16 maj 2014.

Det är dags för renovering av den för trafiken mellan Österrike och Slovenien viktigaste motorvägstunneln Karawankentunnel (Predor Karavanke på slovenska) som går genom berget med samma namn. Tunneln är 7 864 meter, började byggas 1986 och öppnade 1 juni 1991. Tunneln förbinder motorväg A11 i Österrike, Karawanken Autobahn, från Villach med den slovenska motorvägen A2 mot Kranj och Ljubljana i stället för att man måste välja de historiska passen Loibl/Ljubelj och Wurzen/Korensko sedlo. Då vägbanan går i en enkel tunnel utrustades den med mycket teknologi och räknades vid invigningen som en av de säkraste att köra. Tunneln är avgiftsbelagd.

Trafiken leds i 30-minutersintervall växelvis i vardera riktningen och pågår till den 16 maj 2014. Tunneln är helt avstängd de flesta nätter mellan midnatt och 04:00.


Det finns möjlighet att köra över Wurzenpass (i väst) eller Loiblpass (i öst). Vill eller kan du inte köra över passen är alternativen Pyhrnautobahn A 9 som går via Spielfeld eller via Tarvisio på motorväg A 23 och A 4, riktning Istrien/Dalmatien.

Aktuell trafikinformation

Aktuell information och mer detaljerade tider för avstängningar finns på adac.de

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.