Nästa artikel
Bensin för 21 miljoner kronor stals 2017
NYHETER

Bensin för 21 miljoner kronor stals 2017

Publicerad 25 april 2018 (uppdaterad 25 april 2018)
37 000 stycken smet från betalning på landets 1100 bensinstationer under 2017 och värdet av stölderna uppgick till drygt 21 miljoner. Av dessa brott polisanmäldes 56 procent och i över 95 procent av fallen lades anmälan ner utan utredning.

Svensk Bensinhandel har under flera år genom medlemsenkäter mätt antalet smitningar, värdet av dessa samt hur stor andel som utreds. Smitningarna mätt i värde och antal har gått ner från tidigare mätningar men ökar nu åter något. Som mest utgjorde värdet av smitningarna 40 Mkr (2013). Andelen nedlagda polisanmälningar är fortsatt anmärkningsvärt och mycket få av dessa leder till fällande domar. 

- Antalet smitningar de senaste åren har varit ganska konstant. Smitningar utgör ett betydande svinn då bensinhandlarens vinst från en normal tankning är lika stor som vid försäljning av en kopp kaffe, kommenterar Robert Dimmlich som är VD för branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Förutom smitningar drabbas branschen av sedvanliga snatterier, inbrott och även rån. En genomsnittlig bensinstation utsätts för över 100 brott per år. Det är enligt våra medlemmar essentiellt att det går att driva näring under rättssäkra förhållanden.

- Tyvärr följs inte smitningar upp av polis och åklagare vilket innebär att våra medlemmar inte polisanmäler smitningar i den omfattning de borde göra. Smitningar är dessutom idag ett stort arbetsmiljöproblem för både personal och ägare. Jag vill se tydligare och snabbare åtgärder från vårt rättssystem som beivrar stöld. Börja därför med att utreda alla polisanmälningar, avslutar Robert Dimmlich, VD för branschorganisationen Svensk Bensinhandel.

Från och med 2017 har ett nationellt drivmedelsbolag infört förskottsbetalning i betydande omfattning, primärt för att förbättra arbetsmiljön för medarbetarna på stationen. Att färre stationer erbjuder kredit för tankning, återspeglas i viss mån i årets undersökning som indikerar en ytterligare minskning av smitningar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.