Nästa artikel
Besiktning först efter fyra år
nyheter

Besiktning först efter fyra år

Publicerad 29 oktober 2015 (uppdaterad 30 oktober 2015)
Första besiktningen efter fyra år och därefter vartannat år kan bli verklighet för ägare av personbilar och lätta lastbilar från och med 2018 föreslår transportstyrelsen i en utredning.
Att de nuvarande reglerna ses över beror på att de rimmar illa med en rad olika EU-direktiv. EU har ett minimikrav på att personbilar och lätta lastbilar ska besiktas första gången efter fyra år, därefter vartannat år. Ett krav där bilar besiktas första gången efter tre år, därefter varje år, är inte något som Transportstyrelsen rekommenderar.

– Personbilar har betydligt färre tekniska brister idag jämfört med för 15 år sedan och många av de problem som fordon har idag är saker som en fordonsägare ändå ska ha koll på. Det kan vara saker som belysning, vindrutetorkare och däck. Allvarliga trafikolyckor beror inte på att bilar har tekniska brister. Flera av våra närmaste grannländer som Danmark och Norge har längre besiktningsintervall än vad Sverige har idag utan att trafiksäkerheten blivit lidande, säger Mats Hjälm, utredare på Transportstyrelsen.

Utredningen som Transportstyrelsen nu lämnar till regeringen innehåller många fler förslag. Bland dessa finns även:
  • Slopat krav på kontrollbesiktning av släpvagnar som väger under 750 kilo.
  • Krav på besiktning av A-traktor.
  • Krav på att fem procent av de tunga fordonen ska kontrolleras varje år vid flygande inspektioner av polis och bilinspektörer.
  • Fordon som är 40 eller 50 år gamla eller äldre ska slippa regelbundna kontrollbesiktningar.
Transportstyrelsen föreslår att de flesta författningsändringarna i svensk lagstiftning ska träda ikraft den 4 februari 2018. 

Källla: Transportstyrelsen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.