Nästa artikel
Besiktning möjlig att göra utomlands
NYHETER

Besiktning möjlig att göra utomlands

Publicerad 11 februari 2019 (uppdaterad 6 februari 2023)
Transportstyrelsen har godkänt att en svensk personbil besiktigats i Spanien men man måste ansöka om att få kontrollen godkänd. Den nya möjligheten har funnits ett tag men få känner till den.

Förutom att nyheten uppmärksammats på sociala medier har Sydkusten, en nättidning för svenskar i Spanien, lagt ut en längre artikel. Möjligheten tillkom efter det att en EU-förordning trädde i kraft den 20 maj 2017 vilket öppnade dörren för besiktning utomlands av svenskregistrerade fordon.

Grunden är att Johan Israelsson drivit ett ärende om en bil tillhörande hans far där besiktningen godagits och gäller på motsvarande sätt som om den besiktigats i Sverige.

När vi på Husbil & Husvagn kontaktade Transportstyrelsen bekräftar de uppgifterna men påpekar att förfarandet kräver både ansökan och endast gäller engångsfall. De hänvisar även till möjligheten efter förändringen med besiktningsterminer att de utgår ifrån att en person som beger sig ut på en längre resa besiktigar bilen innan avfärd vilket gör att godkännandet gäller under åtminstone 14 månader som är den kortaste godkännandeperioden för privatägda personbilar under 3,5 ton.  

I ett tidigare skede, före 2006, organiserade Svensk bilprovning periodiska kontroller i Spanien, men det förekommer inte längre.

– Jag har ganska stor erfarenhet av att att brottas med myndigheterna, speciellt när det gäller importfrågor av fordon I slutet av 80-talet fick jag självaste miljöministern Birgitta Dahl att underteckna en särskild dispens åt mig, säger Johan Israelsson till Sydkusten.

Att hans fars bil nu kunnat besiktigas beror på en EU-föreskrift med nummer 2014/45 trädde i kraft 20 maj 2017. Där regleras besiktningarna inom EU vilka numer ska följa samma kriterier.

Ägare måste dock söka dispens för det enskilda fordonet för att få en utländsk kontrollbesiktning godkänd så som en svensk. Förutom att det ska finnas en godtagbar anledning ska kontrollen ske hos ett bilbesiktningsföretag som följer EU-direktiv 2014/45 och fordonet ska vara felfritt och utan anmärkningar. Kopia på protokollet från den godkända kontrollen, där 2014/45 ska framgå, skickas som dispensansökan till Transportstyrelsen med blanketten ”Ansökan om undantag - fordon" som finns på Transportstyrelsens hemsida.

– Som praxis beviljas en sådan dispens högst en gång, betonar Billstedt till Sydkusten.

Blanketten som ska brukas gentemot Transportstyrelen hittas på följande sida: https://www.transportstyrelsen.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.