Frågeställaren undrar om man har rätt att köra för fort för att underlätta framkomligheten för utryckningsfordon. Illustration: Johan Isaksson.

Nästa artikel
Bilfrågan: Rätt att köra för fort?
NYHETER

Bilfrågan: Rätt att köra för fort?

Publicerad 21 mars 2018 (uppdaterad 22 mars 2018)

Frågeställaren undrar om man har rätt att köra för fort för att underlätta framkomligheten för utryckningsfordon. Illustration: Johan Isaksson.

Vår förlagskollega Vi Bilägare låter läsarna ställa frågor och denna delger vi även våra läsare, ”I avsikt att underlätta ambulansens framkomlighet, har jag rätt att överstiga gällande hastighet på en 2+1-väg?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Har jag rätt att överstiga gällande hastighet om jag på en 2+1-väg får exempelvis en ambulans efter mig som är under utryckning när jag kör på den vägsträcka som bara har ett körfält? I avsikt att underlätta utryckningsfordonets framkomlighet.
Börje Follinger

Svar:
Man kan som förare lätt bli stressad av att ha ett utryckningsfordon med blåljus bakom sig. Men nej, man får inte öka farten över gällande hastighetsbegränsning. Det är heller inte lämpligt att bromsa och köra nära räcket, för att försöka bereda plats för omkörning.
Man ska fortsätta i jämn fart och inte överskrida maximalt tillåten hastighet.
Thomas Agnevik på polisens förarutbildning i Linköping nämner att förare av utryckningsfordon, om det bedöms möjligt, kan släcka blåljus och ljud just för att minska stressen på förare av fordon som de kommer ifatt. Men det är inget krav.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.