Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar om man har rätt att köra för fort för att underlätta framkomligheten för utryckningsfordon. Illustration: Johan Isaksson.
Frågeställaren undrar om man har rätt att köra för fort för att underlätta framkomligheten för utryckningsfordon. Illustration: Johan Isaksson.

Bilfrågan: Rätt att köra för fort?

NYHETER

Vår förlagskollega Vi Bilägare låter läsarna ställa frågor och denna delger vi även våra läsare, ”I avsikt att underlätta ambulansens framkomlighet, har jag rätt att överstiga gällande hastighet på en 2+1-väg?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Har jag rätt att överstiga gällande hastighet om jag på en 2+1-väg får exempelvis en ambulans efter mig som är under utryckning när jag kör på den vägsträcka som bara har ett körfält? I avsikt att underlätta utryckningsfordonets framkomlighet.
Börje Follinger

Svar:
Man kan som förare lätt bli stressad av att ha ett utryckningsfordon med blåljus bakom sig. Men nej, man får inte öka farten över gällande hastighetsbegränsning. Det är heller inte lämpligt att bromsa och köra nära räcket, för att försöka bereda plats för omkörning.
Man ska fortsätta i jämn fart och inte överskrida maximalt tillåten hastighet.
Thomas Agnevik på polisens förarutbildning i Linköping nämner att förare av utryckningsfordon, om det bedöms möjligt, kan släcka blåljus och ljud just för att minska stressen på förare av fordon som de kommer ifatt. Men det är inget krav.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
viggoboy
2018-03-21 11:50

Jag tycker det är motsägelsefullt. Man skall inte hindra utryckningsfordon. Det gör man i detta fallet Moment 21. Om man ökar från 90-120 t.ex och sedan saktar in då det blir 2-1 där de kan köra om borde vara tillåtet. Min åsikt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.