Nästa artikel
Bilfrågan: Var det smitning?
NYHETER

Bilfrågan: Var det smitning?

Publicerad 26 oktober 2017
Vår förlagskollega, Vi Bilägare, fick frågan: ”Han påstod att en sammanstötning mellan backspeglar inte ska anses som trafikolycka och att han därför inte hade någon skyldighet att stanna! Vad gäller?”
Fråga:
Vi körde på en smal, slingrig asfalterad väg. Efter ett backkrön i en skarp högersväng mötte vi en äldre skåpbil i väl hög hastighet. Han skar kurvan nästan ända ut till vår kantlinje. Läget var obehagligt och jag höll min bils högersida flera decimeter utanför asfaltkanten och stannade.
Skåpbilen passerade men våra ytterbackspeglar slog ihop och vek in sig. Bilen fortsatte emellertid utan att stanna.
I en vägkorsning bara 20 meter längre fram kunde jag vända och så småningom hann jag ifatt skåpbilen. Föraren stannade när jag blinkade med helljuset. Han var väl medveten om smällen i backspegeln men påstod att en sammanstötning mellan backspeglar inte ska anses som trafikolycka och att han därför inte hade någon skyldighet att stanna!
Vad gäller? En skada på moderna ytterbackspeglar sägs kunna leda till femsiffriga reparationskostnader som inte behöver börja på en etta.           
Bgl
 
Svar:
Även om man bara orsakar en mindre skada på en bil räknas det som smitning om man avviker från platsen. En kollision mellan två bilar är en trafikolycka och då gäller 2 kap 8 § i Trafikförordningen som säger ”En trafikant som med eller utan egen skuld haft del i en trafikolycka ska stanna kvar på platsen”.
Den som smiter kan straffas enligt Trafikbrottslagen 5§: ”Om en vägtrafikant, som med eller utan skuld haft del i uppkomsten av en trafikolycka, genom att avlägsna sig från olycksplatsen undandrar sig att i mån av förmåga medverka till de åtgärder, vartill olyckan skäligen bör föranleda, eller om han undandrar sig att uppge namn och hemvist eller att lämna upplysningar om händelsen, döms till böter eller fängelse i högst sex månader”.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.