Nästa artikel
Bilister har farlig övertro på sin syn
NYHETER

Bilister har farlig övertro på sin syn

Publicerad 10 november 2017 (uppdaterad 10 november 2017)
Bilprovningens och Synoptiks årliga "synbesiktning" i samband med kontrollbesiktningen av bilen visar återigen skrämmande resultat. Nio av tio tror de ser bra men en av fem bilister ser trafikfarligt dåligt.

Nio av tio svenska bilister tycker att de har en tillräckligt bra syn för att köra säkert i trafiken. Men årets Synbesiktning, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen, visar att var nästan var femte bilist har en trafikfarlig syn. Samtidigt vill 93 procent att kontinuerliga synkontroller i samband med förnyelse av körkort ska lagstadgas.

– Eftersom synen förändras gradvis är det inte konstigt att många har en övertro på sin syn. Det som är alarmerande är att 18 procent av alla bilister har en synskärpa som är direkt trafikfarlig. För att vi ska få en säkrare trafikmiljö räcker det inte att investera i hårda faktorer så som vägräcken och säkrare bilar, säger marknadschefen på Synoptik, Lottie Funck Ekelund.

Synbesiktningen 2017 visar dessutom att en av tio har en så dålig synskärpa att de inte bara är en direkt trafikfara och skulle inte ens klara dagens synkrav vid ansökan om körkortstillstånd. Dessutom försämrar höstmörkret synen ytterligare.

– Framförallt efter att man fyllt 40 år vet vi att det händer mycket med synen på kort tid. Nu går vi dessutom in i mörkare tider och mörker försämrar synskärpan väsentligt. Det innebär alltså att om man ligger precis över körkortsgränsen i dagsljus så är man definitivt under den i mörker. För många är det vid mörkerkörning som de upptäcker att synen försämrats. Känner du att det är svårt att köra bil i mörker så är det klokt att göra en synundersökning, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker på Synoptik i Stockholm.

– Att vår undersökning år efter år visar att så många bilister ser så dåligt i trafiken är skrämmande. Vi vill med Synbesiktningen uppmärksamma synens betydelse för bilkörning och hur viktigt det är att regelbundet kontrollera sin syn för att vara en så säker förare som möjligt, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren.

I år genomfördes Synbesiktningen den 19-22 oktober. Det är den nionde i ordningen, där 2 479 bilister svarade på frågor om syn och bilkörning och 1 895 av bilisterna gjorde ett syntest.

Kort om resultaten av Synbesiktningen 2017:

• 91 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert (94 % män, 88 % kvinnor)
• 18 procent har en trafikfarlig synskärpa
• 10 procent har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav
• 93 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse
• 67 procent tycker att bilister bör kontrollera synen minst vart tredje år
• 87 procent tycker att yrkeschaufförer bör kontrollera synen minst vart tredje år
• 19 procent hade glasögon eller linser som villkor när de tog sitt körkort
• 81 procent har någon form av synfel och 56 procent använder normalt glasögon eller linser

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.