Nästa artikel
Bilköpare fick skadestånd av kronofogden
REGLER

Bilköpare fick skadestånd av kronofogden

Publicerad 8 maj 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Corren beskriver i en artikel vad som hände en husbilsköpare som köpte en utmätt husbil av kronofogden. Vad finns för risker med ett sådant köp?
Att ett köp av Kronofogden skulle kunna innebära ett upphävande av köpet över tre månader efter det genomförts låter som en skröna. Dett var dock det, som enligt Corren, drabbade en pensionär som köpte en husbil på Kvarndammens auktionssajt för 376 000 kronor.
 

Kvarndammen är störst i Sverige på bilauktioner och säljer bland annat bilar åt kronofogdemyndigheten, husbilen var en sådan ”fogdebil”. Att bilen lämnats för exekutiv försäljning var dock ett misstag.

Tre och en halv månad efter köpet ålades Samuel Ekeblad att lämna tillbaka husbilen för en tingsrätt hade upphävt utmätningen. Husbilen skulle lämnas tillbaka och i gengäld skulle givetvis Boxholmsbon få tillbaka det belopp som han hade ropat in fordonet för.

Det fick han dock inte fullt ut för kronofogden tillät sig att göra avdrag för sina försäljningskostnader med 48 956 kronor.

– Det är så med myndigheter. Det ginge aldrig för en privatperson att göra så där, säger Samuel Ekeblad till Corren.

Han fann sig inte i behandlingen utan krävde via ett juridiskt ombud tillbaka hela beloppet. På kronofogdens huvudkontor har verksjuristen gett Boxholmsbon rätt. Juristen ser det närmast som genant att myndigheten lastat över förrättningskostnaderna på tredje man. Samuel Ekeblad får tillbaka sin pengar med ränta, allt räknas som skadestånd  och summan blev 50 360 kronor.

– Jag har inget att skämmas över men jag tycker kronofogden skulle göra det, kommenterar Samuel Ekeblad till Corren.

Hans juridiska ombud har också begärt ersättning för andra kostnader, däribland sina egna men det kravet handläggs i särskild ordning och är inte avgjort.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.