Nästa artikel
Bilregistret kräver e-legitimation
NYHETER

Bilregistret kräver e-legitimation

Publicerad 17 oktober 2016 (uppdaterad 6 december 2016)
Bilregistret ändrar tjänsten "Fordonsuppgifter – sök med registreringsnummer". Nu krävs e-legitimation om man önskar att få e-post med fullständiga fordons- och ägaruppgifter.
För tydlighetens skull  är det vi här kallar bilregistret i formell betydelse Transportstyrelsen.

För de som köper sin husbil eller husvagn privat är det viktigt att man vet att man handlar av ägaren, dennes legitimation ska förstås visa att det är den person som står som registrerad ägare. För att kunna bevisa att man gjort denna kontroll är mail ett enkelt sätt att ha det dokumenterat. Från och med nu kommer det dock inte att vara möjligt utan att den som frågar identifierar sig med e-legitimation. Det gäller om man önskar fullständiga fordons- och ägaruppgifter, något som är lämpligt. ​Ägaruppgifter är personuppgifter och Transportstyrelsen skriver att det är viktigt att arbeta för att sådana uppgifter inte kan användas på ett felaktigt eller otillåtet sätt. Detta är också syftet med förändringarna i tjänsten. 

Utöver den redan beskrivna ändringen införs även en begränsning på max 25 registerutdrag via e-post per dygn. Den aktuella E-tjänsten är Transportstyrelsens mest använda e-tjänst med tusentals förfrågningar varje dag. Förändringarna är tänkta att vara en kontrollfunktion i samband med utlämnande av ägaruppgifter.

– Fordonsuppgifter är vår mest använda tjänst med miljontals besökare varje år. Vi är måna om att tillhandahålla en bra tjänst som svarar mot samhällets behov men vi ber om förståelse för våra åtgärder. Vår förhoppning är att de moment vi byggt in i tjänsten inte ska påverka användandet för gemene man i någon större utsträckning, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsledare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen, som utlovar anonymitet, använder sig av en funktion som krypterar informationen om legitimering på ett sådant sätt att det inte går att återskapa personnumret. Legitimeringsinformationen är nödvändig för att garantera att maxtaket på 25 förfrågningar per dygn inte överskrids, samtidigt som man har rätt att anonymt efterfråga offentlig fordonsinformation.

Här hittar du e-tjänsten "Fordonsuppgifter - sök med registreringsnummer"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.