Nästa artikel
Bilsemester toppar svenskarnas sommarplaner
NYHETER

Bilsemester toppar svenskarnas sommarplaner

Publicerad 12 april 2021
Intresset för semester på hemmaplan fortsätter att öka. Många svenskar vill hellre bilsemestra eller vandra i sommar än att åka på en resa utomlands. Även semestra på cykel och i båt samt campa har fått ett ökat intresse. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Göta kanal.

Under 2020 fick många svenskar ställa in sina semesterplaner på grund av coronapandemin. Resan till medelhavet fick ersättas med camping, vandring i fjällen och båtsemester. Nu visar en ny Sifo-undersökning från Göta kanal att hemestertrenden är här för att stanna där vandring fortsätter att locka men även bilsemestern, som var populär på 80-talet, har fått en renässans.

Var tredje (33  procent) svarar att de fått en ökad lust efter pandemin att dra på sig vandringskängorna och ge sig ut i naturen på semestern. Nästan lika många har fått upp ögonen för bilsemester för att upptäcka turistattraktioner längs vägarna (30 procent). Siffrorna skiljer sig också bland åldersgrupperna, där yngre (18–34 år) visar allt större intresse för bilsemester i år (40 procent). Att resa utomlands kommer först på tredje plats och är den semesteraktivitet som har minskat mest i intresse med 30 procent.

– Vi ser att svenskar har fått upp ögonen för att bilsemestra på hemmaplan. Fler vill upptäcka vår vackra natur och de sevärdheter som finns i vår närhet. Vårt nuvarande bokningsläge för visar att många svenskarna vill resa under en längre period än tidigare. De vill utöva fler aktiviteter och besöka nya platser. Vi ser också att etablerade turistmål med historisk koppling har en hög attraktionskraft. Det tyder på att svenskarna värdesätter vårt gedigna kulturarv vilket givetvis är roligt för oss som kan erbjuda allt från historiska slussar, fästningar till klosterruiner längs den långa kanalen, säger Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag.

– Svenskarnas resvanor har förändrats markant i år jämfört med tidigare år. En bilsemester gör att man kan förflytta sig snabbare, se fler sevärdheter och få mer frihet under vistelsen. Vi ser att fler nu efterfrågar skräddarsydda paketlösningar för att kunna maximera sin bilsemester något som skiljer sig från tidigare mönster, säger Lotta Karlsson, vd på researrangörsföretaget Svecia Travels.

    Undersökningen har också tagit reda på hur vi kommer tillbringa semestern 2021. Den visar att bilsemester toppar önskelistan bland svenskarna (38 procent), tätt följt av vandring (28 procent). Knappt en av fem (19 procent) ska flyga söderut för att njuta av en utlandsresa, vilket innebär att majoriteten kommer att semestra hemma i sommar.
     

    Ämnen i artikeln

    Missa inget från Husbil & Husvagn

    Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.