Nästa artikel
Biltågens saga all
NYHETER

Biltågens saga all

Publicerad 9 januari 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
De som vill ta bilen på tåget i Tyskland får snart tänka om. De 80 år gamla biltågen går nämligen i graven och 2016 blir deras sista år.

Den 1 april 1930 tuffade det allra första bilråget, Autozug, ut från Hamburgs central. 33 timmar senare uppenbarade sig slutdestinationen som var Basel. I dag åker årligen 930 bilar på sträckan Hamburg-Basel-Chiasso och München-Ostende. Allt som allt använder sig varje år 200 000 av den här transportformen.

Men 2016 blir sista året när du har möjlighet att ta biltåget, AutoZug, genom Tyskland. Deutsche Bahn lägger ner tågen av kostnadsskäl eftersom de 40 år gamla vagnarna måste bytas ut och den kostnaden finns det inte utrymme för när efterfrågan samtidigt minskar.

Tågen används av de som vill minska tiden på vägarna och bli mer utvilade på köpet. Ofta körs bilen på i Hamburg eller Berlin och skickas vidare till stationer i länder som Frankrike, Italien och Österrike.

Deutsche Bahn kommer nu att ersätta biltågen med lastbilar samtidigt som passagerarna transporteras med höghastighetståg, även om tjänsten därigenom skiftar karaktär.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.