Bild
Nästa artikel
Biltvätt på OK ger rent vatten till Uganda

Biltvätt på OK ger rent vatten till Uganda

NYHETER

OKQ8 inleder ett samarbete med det svenska innovationsprojektet Solvatten, för att hjälpa familjer i Uganda att få tillgång till rent dricksvatten. Varje gång du tvättat bilen i en tvättanläggning ger du en familj i Uganda rent vatten. Bara under 2015 beräknas över 1 000 familjer bli hjälpta.

OKQ8 i Sverige och Q8 i Danmark stödjer den svenska innovationen Solvatten, som på ett enkelt och effektivt sätt renar vatten genom solenergi. Solvatten har tagits fram av uppfinnaren och entreprenören Petra Wadström. Organisationen med samma namn bedriver i dag verksamhet i ett 20-tal länder runt om i världen. Samarbetet med OKQ8 stödjer i första hand familjer i Uganda där en fjärdedel av befolkningen på 38 miljoner lever utan rent vatten och elektricitet.

– Vi strävar alltid efter att gå ett steg längre i hållbarhetsarbetet. Vårt stöd till SOLVATTEN är ett litet steg för oss, men betyder väldigt mycket för de familjer som vi hjälper. Vi gör det även enkelt för våra kunder att hjälpa. Varje gång man tvättar bilen hos oss resulterar det i 4 liter rent vatten till någon i Uganda, säger Örjan Fors, Kategorichef biltvätt på OKQ8.

Vatten som renats genom en Solvatten enhet når upp till samtliga krav som WHO ställer på säkert och rent dricksvatten. Livslängden för en Solvatten-behållare är sju år, vilket ger familjer med små barn möjlighet att ha rent, och dessutom varmt, vatten under den period i livet som barnen är som mest mottagliga för vattenburna och andra infektionssjukdomar.

- I dag hjälper Solvatten 180 000 människor och vi är tacksamma att OKQ8 och Q8 Danmark ser till att det blir fler. Alla människor har rätt till ett värdigt liv och rent, varmt vatten är en nyckel för att ha möjlighet att leva ett bra liv. I dagsläget är det en avlägsen dröm för 1.2 miljarder människor, säger Petra Wadström, vd och grundare, Solvatten AB.


Ett långsiktigt samarbete

Samarbetet med Solvatten är ett långsiktigt initiativ som påbörjades som ett tidsbegränsat projekt i Sverige under 2013. Nu har samarbetet blivit skandinaviskt och utökats, från att bara skänka pengar till Solvatten under en begränsad kampanjperiod, till att bli en del i tvätterbjudandet i både Sverige och Danmark – året om. Samarbetet under 2015 beräknas hjälpa över 1 000 familjer.

– Utöver att vi hjälper våra kunder bidra med rent vatten till familjer i Uganda vill vi sprida uppmärksamhet kring Solvatten för att öka kännedom om denna fantastiska, svenska innovation. Det känns inspirerande att vi som företag och våra kunder kan stödja dem som behöver rent dricksvatten som mest, säger Malin Eklund, Kommunikations och CSR-chef på OKQ8.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.