Bild
Nästa artikel
Blåljuspersonal undantas från mobilförbud

Blåljuspersonal undantas från mobilförbud

NYHETER

När den nya lagen om förbud för handhållen kommunikationsutrustning trädde kraft 1 februari uppdagades snabbt att det blev problem för blåljuspersonal då även de omfattades av förbudet. Nu införs ett undantag för dessa.

Många välkomnade den nya lagen, inte minst Polisen, som gör det enklare att lagföra förare som sysslar mer med mobilen eller annan liknande utrustning än körningen. Nu räcker det i princip med att hålla en mobiltelefon i handen för att kunna dömas.

Men det uppdagades snabbt att lagen inte har några undantag vilket gör att även personal som i sin yrkesroll behöver använda handhållen kommunikationsutrustning omfattas, något som ställer till problem. Enligt ett pressmeddelande från Näringsdepartementet införs nu ett undantag för räddningstjänst, tjänsteutövande poliser, viss personal inom Säkerhetspolisen samt vägtransportledare. Även tulltjänstemän, kustbevakningstjänstemän, läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och personal inom Kriminalvården i brådskande tjänsteutövning är undantagna från förbudet.

Enligt pressmeddelandet från Näringsdepartementet gäller undantaget ”endast om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas”. Det träder i kraft den 12 mars 2018.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.