Nästa artikel
Blir det TUT för bilreparationer?
NYHETER

Blir det TUT för bilreparationer?

Publicerad 30 juni 2021 (uppdaterad 30 juni 2021)
Nästa år kan det bli aktuellt med skattereduktioner för reparationer. Konsumentorganisationen M Sverige menar att det även ska gälla bilar.

I april i år föreslog finansdepartementet i en promemoria att skattereduktioner för reparationsarbeten även ska gälla för arbete utanför bostaden. 

Enligt förslaget ska den som lämnar in exempelvis en mobiltelefon, möbel, trädgårdsmaskin eller barnvagn för reparation kunna få det arbetet delvis skattebefriat i stil med hur ROT- och RUT-avdragen fungerar.

Det föreslås också bli skattefritt att hyra ut sina saker till andra, upp till ett visst belopp.

Syftet är att få konsumenter att reparera sina prylar i stället för att köpa nya, eftersom det både minskar mängden avfall och tar mindre energi och råvaror i anspråk.

Reparationer av bilar ingår däremot inte i förslaget, vilket Konsumentorganisationen M Sverige och Motorbranschens Riksförbund nu reagerar på.

”Riksförbundet M Sverige och MRF står undrande inför det faktum att fordonsverkstäder och bilen, kanske vår viktigaste hushållsmaskin, helt lämnas utanför förslaget. Ett väl servat och reparerat fordon har en lång livscykel, bidrar till ökad trafiksäkerhet samt är bättre ur ett hållbarhetsperspektiv”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Resonemanget är att det är bra ur trafiksäkerhetssynpunkt att bilreparationer blir billigare så att man inte drar sig för att reparera bromsar eller något annat viktigt, säger Caroline Drabe, vd för M Sverige, till Vi Bilägare.

De utökade skattereduktionerna föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år. I med att Sveriges regering nu har avgått är det däremot oklart om det kommer att bli av.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.