Nästa artikel
Blödande asfalt kan ge plötslig extremhalka
NYHETER

Blödande asfalt kan ge plötslig extremhalka

Publicerad 26 juni 2020
Det är inte bara på vintern som det kan vara halt. Nu när värmen är här kan vägarna bli nog så hala och många är inte beredda på det. Fenomenet kallas blödande asfalt och kräver extra uppmärksamhet just nu.

Man förknippar sällan sommaren med halka men man borde tänka på det när SMHI visar väderkartor med temperaturer ända uppemot 35 gradet. Men värmen har sina nackdelar, risken för att använda grillen och i synnerhet öppen eld ökar som bekant men även halkan ställer till problem. Fenomenet med halkan kallas blödande asfalt och innebär att bindemedlet i asfalten stiger mot vägytan vilket kan leda till plötslig halka.

– Vi har många bilister som berättat historier där de varit nära att krocka. Av den anledningen vill vi uppmana andra att vara försiktiga, det finns bra information om detta på trafikverkets hemsida, berättade Andie Lahdo, ABS Wheels VD, när vi skrev om samma fenomen för ett par år sedan.

Nybelagda vägar är ofta särskilt utsatta eftersom bindemedel då lättare kan tränga upp till ytan vid långvarigt höga temperaturer. Därför varnar Trafikverket för oväntad halka, inte bara där utan i allmänhet. Precis som på vintern kan viss halka vara överraskande och svår att upptäcka men ett knep är att titta på om asfalten har olika färger i lagningarna eller har svarta spår efter däck. Där är risken störst för att asfalten ska börja svettas. Det behöver inte heller vara ditt eget fel att risken ökar, ett mötande fordon kan plötsligt tappa kontrollen eftersom bindemedlet gör att vägbanan blir glashal.

– Det vi kan säga är att när det blir väldigt varmt under en längre period så ökar risken för att vi får dom här blödningarna. Vilken exakt temperatur är väldigt svårt att definiera på ett bra sätt, eftersom vi har vägar och vägavsnitt som ligger mot söderläge jämfört med kanske vägar och backar som ligger mot norrläge vilket blir en väldigt stor skillnad, säger Jan-Erik Lundmark på Trafikverket till Ekot.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.