Volkmar Denner, chef för Bosch, menar att de kommit på ett sätt att rädda dieselmotorernas framtid.

Nästa artikel
Bosch hävdar genombrott med dieselmotorer
NYHETER

Bosch hävdar genombrott med dieselmotorer

Publicerad 27 april 2018

Volkmar Denner, chef för Bosch, menar att de kommit på ett sätt att rädda dieselmotorernas framtid.

Bildelstillverkaren säger sig ha kommit på ett sätt att sänka dieselmotorers kväveoxidutsläpp till en tiondel av lagliga nivåer.

2020 får Europa nya strängare regler om bilars utsläpp. Max 120 milligram hälsofarliga kväveoxider får då släppas ut per kilometer. Men leverantören Bosch, som förser flera biltillverkare med styrsystem och komponenter, påstår i ett pressmeddelande att de har kommit på ett sätt att sänka dieselbilars utsläpp av kväveoxider till cirka en tiondel av vad som är lagligt, alltså 13 milligram per kilometer. 

–  Med den här nya avgasteknologin kommer körförbud i centrala delarna av världens största städer inte längre att vara ett problem? Varför? Därför att vi nu har tekniken för att lösa problemet med kväveoxider från vägtrafiken. Dieseln kan nu fortsätta sin framgångssaga. Efter vårt genombrott är vi övertygade om att ingen behöver införa ett dieselförbud i städer, säger Volkmar Denner, vd för Bosch. 

Företagets ingenjörer ska ha tagit fram en ny process som optimerar värmebehandlingen av avgaser, du kan läsa hela den tekniska beskrivningen här. I stora drag hålls temperaturen hela tiden på en jämn nivå, så att NOx-omvandlingen ska kunna fungera så bra som möjligt. Det betyder att utsläppen hålls nere även vid kallare temperaturer. Det kräver ingen ny hårdvara utan är redo att installeras i nya bilar från och med nu. Bosch säger att det inte är kostsamt och kommer därför inte innebära att dieselbilar blir dyrare.  
  
Bosch hamnade under utredning efter att det visat sig att de tillsammans med Volkswagen tagit fram styrsystemen till de dieselmotorer som manipulerats i avgastester 2015. Bosch har nu infört en ny företagspolicy som förbjuder teknik som känner igen när den befinner sig i en testcykel.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.