Bild
Nästa artikel
Böter ska bli digitala

Böter ska bli digitala

NYHETER

Till sommaren börjar polisen använda en app vid utfärdande av böter för trafikbrott. Den ska ge färre felkällor när hela processen digitaliseras och på sikt även ge bättre betalningsrutiner.

Appen som utvecklats av polismyndigheten själva kallas ordningsbot ska vara tillgänglig för samtliga poliser i landet till sommaren 2020 men redan nu finns den i vissa distrikt samt ytterligare en som kallas flygande inspektion.

Eftersom över 98 procent av alla ordningsböter som utfärdas rör trafikbrott ska den både spara tid och ta bort felkällor. Fullt utbyggd ska appen kunna hantera 1 600 brottskoder. För ögonblicket kommer ett inbetalningskort att skickas hem till den bötfällde men i ett senare skede kommer det att vara möjligt att betala på plats.

Genom digitaliseringen slipper polisen att manuellt leta upp brottskoder, något som man menar kommer att öka rättsäkerheten och spar tid.

Boten godkänns via en underskrift på en skrivplatta och efter underskriften skickas ordningsföreläggandet till polisens datasystem där det registreras direkt i belastningsregistret.

Appen har utvecklats av Polismyndigheten utan hjälp av externa företag eller myndigheter. Polisen har också en app för trafikinspektioner som heter "Flygande inspektion".
 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.