Nästa artikel
Bra ställplats viktigast när golfcamparna planerar årets semester
NYHETER

Bra ställplats viktigast när golfcamparna planerar årets semester

Publicerad 6 maj 2021
Årets upplaga av Golfcamping-undersökningen har genomförts på uppdrag av Golfhäftet. 632 golfcampare har delat sina sommarplaner, favoritställplatser och smultronställen på vägen mellan golfbanorna.

I april 2021 genomfördes en undersökning på uppdrag av Golfhäftet bland svenska golfcampare. 42 procent av respondenterna hade golfcampat mer än 20 gånger, ytterligare 11 procent hade gjort det mer än tio gånger, 38 procent mellan två och tio gånger och knappt 10 procent hade golfcampat en gång tidigare.

Av de 632 respondenterna svarade nära 80 procent att de planerar att golfcampa under 2021. 18 procent hade fortfarande inte bestämt årets semesterplaner när undersökningen genomfördes i april. 

Golfcamparna väljer främst husbilen (64 procent) och ca en fjärdedel husvagnen. Knappt 10 procent tar bilen och de resterande 2 procenten golfcampar med båt, tält, stuga eller Bed & Breakfast. 

Cirka 40 procent uppger att de planerar mer än tre veckor av golfcamping under året, 20 procent planerar mellan två och tre veckor och ytterligare 20 procent planerar att vara borta en till två veckor och resterande planerar några dagar. 

Ungefär hälften av respondenterna väljer golfbana utifrån hur bra ställplatserna är. 43 procent tar hänsyn till banans pris och 4 procent tycker det är viktigt att det är nära till första tee. Jämför man med förra årets undersökning kan man se att en prisvärd bana då var viktigast, medan en bra ställplats har tagit förstaplatsen detta år. 

På flervalsfrågan om vad som påverkar valet av golfcampingrutt svarade nära 90 procent av respondenterna att de väljer sin campingrutt utifrån de golfbanor de vill spela på. 54 procent väljer baserat på var vädret är bäst när det är dags att bege sig, 36 procent utgår utifrån de aktiviteter och den sightseeing de vill kombinera med sin golfcamping och 19 procent kartlägger sin rutt utifrån var deras vänner och bekanta bor. 10 procent angav att det är viktigt att rutten tillgodoser hela familjens önskemål och endast 3 procent väljer rutt utifrån en huvudväg så som exempelvis E4:an.

I fritextfrågan om respondenternas favoritklubbar för golfcamping var det Mariestads GK, Emmaboda GK och Vinbergs GK som omnämndes flest gånger som bästa golfcampingklubbarna. Emmaboda GK och Mariestad GK omnämndes också bland klubbarna som har ställplatserna med bäst utsikt, samt bästa närliggande badplatserna. Mora GK, Älvkarleby GK och Tomelilla GK var också vanligt förekommande bland klubbarna med bäst utsikt, medan Fjällbacka GK, Trosa GK och Eksjö GK nämndes bland klubbarna med bästa närliggande badplatser. 

– Vi ser en fortsatt stark trend gällande golfcamping och en sommar med mycket hemester väntar även detta år. Det är roligt att se att klubbar runt om i hela landet dyker upp som favoriter hos golfcamparna, det finns många guldkorn att upptäcka denna sommar, säger Fredrik van Speijk, VD & Medgrundare på Golfhäftet. 

– Från klubbsidan märker vi av att man efter förra årets golfboom ser ett behov av att på klubben effektivisera sina processer. Efterfrågan på vårt online-bokningssystem för ställplatsbokningar har till exempel ökat kraftigt nu inför säsongen. Den här typen av effektiviseringar gör att klubbpersonalen kan fokusera på att ta hand om alla medlemmar och gäster, samtidigt som de kan ta emot ställplatsbokningar dygnet runt, avslutar Fredrik van Speijk, VD & Medgrundare på Golfhäftet.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.