Nästa artikel
Brandskydd av husbil och husvagn!
Säkerhet

Brandskydd av husbil och husvagn!

Publicerad 3 juli 2023 (uppdaterad 15 november 2023)
En automatisk brandsläckare som sköter sig själv och är busenkel att installera! Det borde alla ha! Vi utrustar vår plåtis med brandsläckare, brandfilt och brandvarnare av senaste snitt!

Ny automatisk brandsläckare som är busenkel att installera!

Det är dags att återigen påminna om brandskyddet i husbilen och husvagnen. Brandvarnare, brandfilt och brandsläckare är billiga investeringar som kan köpas i vilken butik som helst. Köp det redan i dag om du inte har det redan!

Här tipsar vi om några särskilda produkter och paketlösningar, varav några vi själva installerat i redaktionens plåtis. Särskilt brandsläckarna är spännande och nyttjar en innovativ teknik lämplig för husbilar och husvagnar. Kaliumrök istället för pulver!
Uppdatering 19 juli: I vår shop hittar du nu ett paketerbjudandet för våra läsare.

Länkar till andra butiker som säljer andra typer av brandskyddsprodukter hittar du längst ner i artikeln.

Brandvarnare
De billigaste kostar från cirka 80 kronor och alla är väldigt enkla att installera. Vi skaffade en smart optisk brandvarnare från Maus för 549 kr som även skickar meddelande till smartphone vid larm. Till den medföljer dubbelhäftande tejpfäste förutom skruv/plugg. En smart brandvarnare är bra om man till exempel har husdjur kvar i fordonet och som inte hjälps av ett tjutande larm – om de inte kan evakuera sig själva eller av grannar. Med varning i telefonen kan du springa tillbaka och släppa ut husdjuret. Den här kopplas upp mot wifi, men fungerar även utan wifi, precis som vanliga brandvarnare. Sist men inte minst viktigt så är det en optisk brandvarnare vilket gör den mer pålitlig mot falsklarm.

Brandfilt
Bra till spisar, grillar och små gräsbränder. Brandfilten hängs på en krok. Vid brand tar man tag i remmarna så faller filten ut.

  1. Håll upp filten framför dig som värmesköld när du går mot elden. Håll den i lagom höjd så du ser var du går och inte heller trampar på den. Skydda händerna, antingen via filtens egna fickor om det finns eller genom att hålla händerna bakom filten.
  2. Lägg filten lugnt och försiktigt över eldhärden, kastrullen, stekpannan eller grillen. Kasta inte.
  3. Låt filten ligga kvar. Lyft inte för att titta efter för då kan elden få nytt syre.
  4. Låt filten ligga kvar i ca 30 minuter. Larma vid behov.

Saneringsfritt, giftfritt och miljövänligare än pulversläckare.

Brandsläckare
Till vår redaktionsplåtis har vi en smidig släckare som du hittar i brandskyddspaketet i vår shop men också hos Kamafritids återförsäljare runtom i landet. Det är det svenska märket Maus som släcker med kaliumbaserad rök vilket är både saneringsfritt och giftfritt, till skillnad från pulversläckare. Den här släckaren är mindre än en pepparkvarn och lätt (480g) så den ryms i dörrfack/handskfack. Vägghållare följer med.

Förutom Maus Xtin Klein finns den tre gånger större Maus Xtin Grand till större linerhusbilar och husvagnsekipage.

Vill du istället ha en vanlig pulversläckare så rekommenderas minst 2 kilo i husbilar och husvagnar. Har du en liner-husbil i lastbilsstorlek är flera brandsläckare vettigt. Till exempel en som placeras nåbar utifrån via lastlucka/garage och den andra i bodelen.

Automatisk brandsläckare  
Stixx Pro från Maus är en spännande innovation som kan jämföras med ett litet sprinklersystem, fast utan vatten och kopplingar. De sköter sig själva och utlöses automatiskt vid 180° hetta. Även här består substansen av kalium som neutraliserar elden. Det här är en uppfinning som ska placeras i små utrymmen och det vann priset "Bästa elnyhet år 2021" och har installerats i många fasta elskåp i samhället. Vi har placerat ett par sådana över batteri–/elcentral, i gasolskåp och över värmepannan.

De monteras mycket enkelt med dubbelhäftande tejp och kräver inga som helst installationer.
 

Nödutrustning ska vara lätt att hitta – även för utomstående!

Övrig säkerhetsutrustning som är bra att ha:
  • Gasolvarnare – skulle du få läckage av gasol är det bra med varning. Till skillnad från brandvarnare så placeras gasolvarnaren lågt i fordonet.
  • Första hjälpenkudde – se till att placera den så att alla kan hitta den, även utomstående. Att det ska vara lätt att hitta gäller all nödutrustning.
  • Reflexväst – alltid när du stannar längs vägen och rör dig utanför fordonet. Ett krav att ha med sig till alla passagerare i många andra länder, däribland Tyskland.
  • Viltolycksremsa – fäst den på plats vid viltolycka och viltet har försvunnit så att eftersöket underlättas.
  • Fönsterhammare – bra att ha i förarhytten. Särskilt om du har en stor husbil utan hyttdörrar eller om dörren blockeras/fordonet välter vid olycka. Då kan du knacka ut vindrutan och ta dig ut den vägen.

LÄNKAR TILL MER INFO
Här i vår shop hittar du Maus semesterpaket med 20 % rabatt.

Här hittar du din närmaste handlare med KamaFritids produkter.


Solhem husbil har en bra film där Maus brandsläckare demonstreras.

Även Maus egen hemsida har många filmer på släckning av olika material.

Maus har brandskyddspaket för olika fordonsstorlekar och omfattning.

Försäkringsbolaget if har ett enklare brandskyddspaket för husbilar och husvagnar.

Köp paketet här!

När vi själva skulle höja vårt brandskydd i vår redaktionshusbil hittade vi Maus Safety och deras släckare Xtin Klein samt StixxPro, som är liten automatisk släckenhet för små utrymmen. Det som är unikt med Xtin Klein och StixxPro är att de använder sig av kaliumbaserad rök för att släcka elden som i jämförelse med pulversläckare inte kräver en omfattande sanering efter användande utan det räcker med att vädra bort röken.

Vi har tillsammans med Niklas på Maus Safety plockat ihop ett paket som vi tycker passar bra till en normalstor husbil eller husvagn. Paketet innehåller:
1 st MAUS Xtin Klein - Brandsläckare
2 st MAUS Stixx Pro - Automatisk brandskyddsenhet
1 st MAUS RAUCH - Smart, optisk brandvarnare
1 st MAUS DEKKE Mobil - Brandfilt

Här finns en artikel om när vi monterade in det i vår bil https://www.husbilhusvagn.se/nyheter/brandskydd-av-husbil-och-husvagn

Och här finns en liten film om just brandskydd i husbil. https://www.youtube.com/watch?v=Ih11GWvy3Kc

OBS! Leverans endast till Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.