Nästa artikel
Brexit kan göra brittiska körkort ogiltiga i Sverige
NYHETER

Brexit kan göra brittiska körkort ogiltiga i Sverige

Publicerad 4 februari 2019 (uppdaterad 4 februari 2019)
Transportstyrelsen lyfter ett nytt problem i spåren av Brexit. När Storbritannien inte längre är en del av EU eller EES gäller inte körkortsdirektivet och deras medborgare som bor i Sverige måste byta ut sina körkort och det är bråttom.

Den beslutsprocess som nu pågår inför Storbritanniens utträde den 29 mars kan komma att innebära nya regler för hur körkorten kommer att gälla länderna emellan. Den fråga som Transportstyrelsen lyfter är körkortsgiltigheten för de brittiska medborgare som har varit folkbokförda i Sverige mer än ett år. Dessa personer måste ta svenskt körkort, inklusive kunskapsprov och körprov, för att få fortsätta köra i Sverige.

Även svenskar som ska köra i Storbritannien, i synnerhet de med husbilar över 3,5 ton, bör förvissa sig om vilka regler som kommer att gälla efter utträdet. Inget är idag känt om eventuella nya regler.

Innan brexit har dock brittiska medborgare som är permanent bosatta i Sverige möjlighet att ansöka om och få sina brittiska körkort utbytta mot svenska körkort. Ansökan om utbyte ska skickas in till Transportstyrelsen som dessutom har en viss handläggningstid. Beslutet om utbyte måste vara fattat innan den 29 mars 2019.

– Vi vet ännu inte hur situationen kommer se ut den 29 mars, men det finns en risk att det blir en brexit utan några avtal eller övergångsregler. Därför bör personer som har brittiska körkort i Sverige fundera över om de vill byta de brittiska körkorten mot svenska. I så fall är det hög tid för att ansökan ska hinnas med, säger Roland Notstam, enhetschef på avdelning körkort på Transportstyrelsen.

Att ansöka om utbyte görs enklast genom att skicka efter en blankett på Transportstyrelsens webbplats. Ansökan om utbyte är gratis men man måste betala en avgift för tillverkning av det nya körkortet på 250 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.