Nästa artikel
Bromsar största problemet för husbilar och husvagnar
Nyheter

Bromsar största problemet för husbilar och husvagnar

Publicerad 7 oktober 2023
Så undviker du vanligaste felet Bilprovningen upptäcker på husbilar och husvagnar.

Förra året underkändes 32,2 procent av husbilar under 3500 kilo under besiktningen. Samma siffra för husbilar mellan 3501–7000 kilo var 21,1 procent.

Av husvagnarna underkändes 29,6 procent av dem som besiktigades. Det avslöjar Bilprovningens statistik för 2022.

Vanligaste problemet i husbilar är kommunikationssystemet, dit strålkastare och lyktor räknas. Den typen av fel ledde till 30,6 procent anmärkningar.

Men kanske ännu allvarligare är antalet anmärkningar på bromssystemet. Hela 9,5 procent av husbilarna hade undermåligt bromssystem och nästan alla (9,3 procent) av dessa fick komma på efterkontroll.

Det handlar främst om parkeringsbromsen som inte mår bra när ett fordon står stilla under längre perioder. Bilprovningen rekommenderar därför att man testar den om inte husbilen använts på ett tag, förslagsvis genom att starta i backe (glöm inte kolla att det är fritt bakom husbilen). 

Husvagnar har problem inom samma områden, men den skillnaden att det främst är bromssystemet som får anmärkningar. 19 procent av de husvagnar som besiktigades under 2022 fick anmärkning på bromsarna och 17,5 hade något fel på kommunikationssystemet.

Om vi ska tala om vilka delar av landet där flest fritidsfordon blir underkända så leder Stockholm. Där blev 38,3 procent av husbilar upp till 3500 kilo underkända (tyngre husbilar redovisas separat och inte utslaget på regioner).

Samma siffra för husvagnar är 40,8 procent under 2022. Det är kanske inte konstigt eftersom det är i huvudstadsregionen det finns flest husbilar och husvagnar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.