Nästa artikel
Bürstner patenterar uppblåsbara alkover
NYHETER

Bürstner patenterar uppblåsbara alkover

Publicerad 9 juni 2021 (uppdaterad 11 juni 2021)
En halvintegrerad modell med pop-up-tak är Bürstners senaste innovation. Tack vare luftkammarsystemet skapas en andra våning i husbilen.
Att bygga på höjden är något som imponerar men finns sedan tidigare. Förtält har fått luftkanaler för att slippa tunga stänger och krångliga system för att sättas upp. Pop-up-tak är ingen nyhet, inte heller alkover. Men en uppblåsbar alkov? Och det faktum att taket lyfts rakt upp och inte i vinkel är nytt. För några månader sedan skrev vi om en kinesisk husbil i två våningar, den har faktiskt även en hiss, men Bürstners konceptbil baserad på den halvintegrerade Lyseo är inte mycket sämre.

2019 presenterade Hymer Group Vision Van campingbuss på Sprinter med ett liknande pop-uptak. Gemensamt för dessa bådas pop-uptak är att de består av en slags bikakestruktur eller luftkammarstruktur som blåses upp med en elektriskt driven pump. Eftersom Bürstner också är en del av gruppen lånas idén från denna studie.

I Bürstner Lyseo Gallery blåses sovtaket upp inom 90 sekunder, nästan utan ljud, med hjälp av luftkompressorn. Då blir den sju meter långa halvintegrerade husbilen en alkovbil med en höjd på 3,70 meter. Eller vad man nu ska kalla en tvåvånings husbil. Den första fördelen är uppenbar, när du kör är husbilen mer aerodynamisk och bränslesnål men när den står still får den en extra våning. Men den lösningen får bilen till skillnad från andra med nedfällbara sängar gott om plats för att alltid kunna använda den L-formade sittgruppen som vardagsrum eller matplats. Oavsett om någon vill sova i övervåningens mysiga och ovanligt breda säng medan övriga fortsätter att umgås.

Alkovens inre takhöjd är 1,10 meter vilket är tillräckligt högt och ger mycket mer utrymme än i en vanlig alkov. Bürstner rymmer inte bara en säng på övervåningen utan också en sittplats, ett bord och en mobiltelefonladdningsstation.

Tack vare trycksensorn hålls taket alltid uppe och faller inte ner i huvudet medan man sover. Om lufttrycket sjunker blåser kompressorn automatiskt in mer luft. Luftkammarstrukturen är också utformad så att den håller formen väl och inte kollapsar så snabbt om det finns ett tryckfall. Väggarna med luftkanaler har mycket höga isoleringsvärden, är UV-beständiga och ger ingen insyn. Enligt Bürstner ska inte kyla, regn och sol skada den lufttältliknande alkoven.

Förresten behöver du inte klättra upp via en stege i det övre rummet, du kan bekvämt gå uppför den inbyggda trappan som även används som förvaringsutrymme. Det finns redan ett liknande layouttrick med Hymer Vision Van. I Bürstner Lyseo Gallery är en stegformad låda och hyllelement fäst precis intill karossdörren. Med indirekt belysning från LED-remsor är trapporna till och med riktigt eleganta att titta på.

Men det finns mer att imponeras av i denna udda husbil. I köket hittar man en kaffemaskin som kommer upp när den ska användas, likaså en köksfläkt som bara fälls upp när den behövs samt elektriskt kontrollerade kökslådor och dörrar med centrallås. Man låser helt enkelt allt i köket med en knapptryckning. För övrigt så finns det gott om smart förvaring, allt förpackat i hemtrevlig atmosfär. Men vi håller oss kvar i köket som har en rejält konstruerad bänkskiva, en ho med flexibel kran, en kombinerad induktions- och gashäll samt smart och säker förvaring för glas. En spegel är bakgrundsbelyst och vid ingången finns ett skoskåp och en induktionsladdare för mobiltelefoner. Trots den relativt kompakta längden på sju meter har man lyckats väl med att skapa både en välutrustad och välplanerad bil. Och en sak är säker, när taket är uppblåst och Bürstners innovativa “Homelight” är tänt känns det verkligen att modellen har mer rymd än de flesta andra husbilar. Även för den som går in i badrummet.
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.