Nästa artikel
Campingar kan bli lika välbesökta i år som 2019
NYHETER

Campingar kan bli lika välbesökta i år som 2019

Publicerad 1 juli 2020
First Camp ser en stark utveckling när det gäller bokningar för juli och augusti. Efter en vår präglad av osäkerhet har bokningarna tagit fart den senaste månaden och i nuläget är de bara cirka 5-10 procent lägre än vid motsvarande tid 2019.

Intresset bland svenskar för camping ökar mer och mer och även återförsäljare av husvagnar och husbilar vittnar om en stark utveckling. Antal nyregistrerade husvagnar är upp sju procent hittills i år jämfört med 2019, enligt färska siffror från Husvagnsbranschens Riksförbund. Camping var redan tidigare en attraktiv semesterform och i Coronatider har intresset ökat ännu mer.

– Som campare tar man sig till campingen i eget fordon, och många har både toalett och kök i sin husvagn eller husbil. Dessutom innebär camping många möjligheter att tillbringa mycket tid utomhus, på fantastiskt natursköna platser. Att intresset för camping ökar mer och mer är därför naturligt och campingbranschen går mot en lysande framtid. Även för den som vill hyra en stuga innebär camping många möjligheter, säger First Camps VD Johan Söör. First Camp erbjuder cirka 10 000 campingtomter och knappt 1 500 stugor bara i Sverige.

Vissa av First Camps 44 destinationer i Sverige och Danmark går till och med bättre än förra året, exempelvis Torekov, Enköping, Nora och Hökensås utanför Skövde. Det är dock stor variation mellan destinationerna. I nuläget är bokningarna för juli och augusti bara cirka 5-10 procent under motsvarande nivå 2019. En stor del av bokningarna kommer dock vanligtvis in nära inpå ankomst och i år är osäkerheten extra stor.

Det goda bokningsläget måste ses mot det faktum att de utländska gästerna vanligtvis står för cirka 25 procent av den svenska campingmarknaden och att dessa uteblir i år. Det är särskilt destinationer såsom Strömstad, Karlstad, Luleå och Umeå som påverkas kraftigt av nuvarande norska reserestriktioner.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.