Nästa artikel
Campingar tappar minst i minskande turismnäring
NYHETER

Campingar tappar minst i minskande turismnäring

Publicerad 6 oktober 2020 (uppdaterad 6 oktober 2020)
Statistik från Tillväxtverket för augusti 2020 visar att antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem minskade med 34 procent jämfört med augusti 2019. Campingarna var de som klarade sig bäst med en minskning på 20 procent.

Att utlänningar inte har rest till Sverige under coronapandemin syns tydligt i Tillväxtverkets statistik men även om svenskarna har rest inrikes finns en nedgång även i den kategorin. De utländska gästnätterna minskade med 77 procent jämfört med augusti året innan medan svenska gästnätter minskade med 14 procent.

– Inte heller i augusti blev det någon ordentlig återhämtning för turismen i Sverige. Det inhemska resandet har förvisso kommit tillbaka till relativt höga nivåer men det är fortfarande väldigt få utländska turister jämfört med normalt. Stockholm är särskilt hårt drabbat, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket. 

Störst minskning av det totala antalet gästnätter stod Värmlands och Stockholms län för. Antal gästnätter i Stockholm under augusti minskade med 62 procent jämfört med föregående år medan Värmland minskade med 41 procent. Bäst klarade sig Västmanlands län som minskade med sju procent.

Minskningen av gästnätter från utlandet var fortsatt stor under augusti och ligger på samma nivåer som månaderna innan och antalet utländska gästnätter minskade med 77 procent jämfört med augusti 2019. Motsvarande siffra för juli 2020 var en minskning med 81 procent. Gästnätterna för den största utländska marknaden i Sverige, det vill säga Tyskland, minskade med 71 procent jämfört med augusti föregående år. Gästnätterna från Danmark, Finland och Norge, minskade med 63, 89 respektive 92 procent jämfört med augusti 2019. Minst relativ minskning stod de polska gästnätterna för. Antalet gästnätter från Polen uppgick till drygt 27 000 och minskade med 28 procent jämfört med motsvarande period året innan. 

De totala logiintäkterna för hotell, stugbyar, vandrarhem och camping under augusti uppgick till drygt 1,9 miljarder, en minskning med 46 procent jämfört med augusti 2019, i kronor räknat blir det 1,6 miljarder. Värst drabbat var hotellen med ett tapp på 51 procent jämfört med augusti 2019. Logiintäkter på vandrarhem och stugbyar minskade med 44 respektive 23 procent. Campingarna var de som klarade sig bäst med en minskning på 20 procent jämfört med motsvarande månad förra året.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.