Nästa artikel
Campingarna gör att Ölands turism ökar
NYHETER

Campingarna gör att Ölands turism ökar

Publicerad 20 mars 2017 (uppdaterad 2 november 2019)
Ölands Turistbyrå höll i veckan en presskonferens där den ökande turismen på ön lyftes fram och det är framför all camping som står för ökningen.

Landets turistnäring går allt bättre även om baksidan av detta är att det blir allt svårare att få plats på de populära orterna och campingplatserna. 2016 hade Öland drygt 1,3 miljoner gästnätter vilket är 47 000 fler än 2015 och som på andra platser stod campingplatserna för den största ökningen. Hur populärt Öland är framgår tydligt när siffrorna visar att ön står för ungefär hälften av samtliga gästnätter i hela Kalmar län vilket ger platser som Kalmar, Glasriket och Vilhelm Mobergs trakter extra draghjälp. Detta trots att det finns väl utvecklade turistmål i norra länet som Västervik och Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Även om Öland är uppdelat i två kommuner med delvis olika regler för husbilsturism har de som turistar knappast detta klart för sig och det ser inte heller ut att påverka valet av platser.

Marknadsföringen är viktig och tv-serier som "Camping Queens” med Tony Irving och Jonas Hallberg på Sjuan hjälper förstås till att etablera bilden av där Öland som ett soligt och härligt semesterparadis. För de som inte sett avsnittet från Böda Sand besöktes campingen med husbil.

Turistbyrån underströk enligt mediauppgifter Ölands betydelse för Kalmar län som turistmål och att Öland är så mycket mer än bara juni, juli och augusti. Även evenemang utanför högsäsongen framhölls som att Öland i mitten av april förvandlas till påskön innan det är dags att fira valborg och Öland Spirar i mitten av maj. Turistbyrån tror att när allt fler upptäcker dessa evenemang kommer antalet gästnätter att öka ännu mer.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.