Bild
Nästa artikel

Campingarna i Bohuslän bildar förening

NYHETER

Föreningen vill framhålla hur viktig campingen är för besöksnäringen med hjälp av statistik från SCB men även från intervjuer gjorda av Turistrådet Västsverige. I nästa vecka ska de diskutera campingarnas betydelse med SCR.

Strömstads Tidning uppmärksammar att Föreningen Campingarna i Bohuslän precis håller på att startas. Föreningens ordförande Pelle Olausson, som driver campingen Lagunen, har börjat med att sammanställa statistik på gästnätter runt om i Bohuslän.

På Twitter beskriver sig Pelle Olausson som "civilekonom med inriktning på kommunikation. Känns kreativt att utveckla Lagunen. Som att skapa ett samhälle i miniatyr. Följ mina tankar och strävan..."

Statistiken han sammanställer tar han från SCB och syftet är att visa campingnäringens betydelse. Siffrorna han visar Strömstads Tidning förvånar

– Det var nästan så att vi själva blev lite chockade av siffrorna, säger Pelle Olausson, Lagunen Camping till Strömstads Tidning.

Han jämför antalet gästnätter hos campingar med hotell/vandrarhem. Camping definieras i sammanhnget som övernattning i medhavd sovplats, såsom tält, husvagn och husbil, men även campingstugor.

Strömstads Tidning presenterar siffrorna så här

– Under 2016 registrerade SCB 548 295 gästnätter på campingar runt om i Strömstads kommun. Hotell- och vandrargästnätter uppkom i 194 432. Det betyder att campingnätterna står för en andel på 74 procent i gästnätter av de totala på 742 727. Totalen har ökat i kommunen med närmare 2 500 sedan 2015. På den senaste fyraårsperioden var ökningen mellan 2014 och 2015 störst, 31 000. I Tanums kommun stod campinggästnätter för 73 procent av de totala gästnätterna i jämförelse med hotell och vandrarhem under 2016. Antalet gästnätter landade på 483 679.

Eftersom det mesta mäts i ekonomiskt värde har han räknat ut hur mycket en campinggäst spenderar per dygn och person samt jämfört det med en hotellgäst.


– Den visar att campinggästerna gör av med runt 1200 kronor och en hotellgäst 1700. I totalen för Bohuslän ger det summan att campinggästerna spenderar närmare en kvarts miljon mer än hotellgästerna, säger Pelle Olausson. Det handlar om pengar de spenderar på campingen, men också när gästerna kanske åker och handlar på Tanums shoppingcenter, eller köper en korv i kiosken. Det är pengar som ger skatteintäkter och aktiviteten bidrar till fler arbetstillfällen.

Pelle Olausson är aktiv även när det gäller att utveckla campingen. På hemsidan skriver han att de redan 2011 invigde sin ställplats där 14 bilar kan samsas men utökade dessa 2013 till de nuvarande 25. Bobilparken erbjuder tomter med vatten, avlopp, el, internet, TV samt eldstad med grillfunktion. Varje tomt har även en egen uteplats.

Han skriver vidare att Lagunen Camping och Stugor har ett nära samarbete med Norsk Bobilförening som bildades 1984 och är en av Nordens största husbilsföreningar. Under 2013 startade Lagunen även ett nytt projekt där Norsk Bobilförenings medlemmar är välkomna på Barbecue-weekend i regi av barbecue-experterna Flaming Pig. Norsk Bobilförening har ett stort antal medlemmar från olika länder och anordnar bland annat träffar runt om i hela världen.

Lagunens hemsida hittar du här.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
LagunenPelle
2017-05-10 12:17

Kul att Strömstads Tidning väljer att skriva om campingnäringen och dess betydelse i Bohuslän. Också roligt att ni följer upp på Husbil & Husvagn!
Enligt officiell statistik från SCB, har campingnäringen i Bohuslän 62% av antalet gästnätter. På årsbasis. I Strömstad är andelen gästnätter 74%, till förmån för camping.
Då ska man också ha i åtanke att största delen gästnätter genereras under 5-6 veckor kring juli månad. Vilken uppsida det finns!
Lagunen och många andra anläggningar har öppet varje dag året runt.
Det har smugit sig in ett par fel i artikeln i tidningen. Den nybildade föreningen heter "Camping Bohuslän" och inget annat.
Ett annat fel i artikeln är att skillnaden i spending mellan hotellgästen och campingästen, är ca en kvarts MILJARD. Där campinggästen i Bohuslän konsumerar mest under sin vistelse i vår region. Då har vi inte tagit hänsyn till de pengar som gästen spenderat på annan ort vid inköp av sitt mobila boende.
Campingnäringen är en betydelsefull bransch. Året runt.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.