Nästa artikel
Campingbranschen spår en riktigt bra sommar
NYHETER

Campingbranschen spår en riktigt bra sommar

Publicerad 6 maj 2020 (uppdaterad 7 maj 2020)
Allt fler svenskar väljer även utan coronaeffekten att semestra på hemmaplan. Trenden har synts ett tag och i år spår branschen en sommar som kan bli bättre än vanligt, inte minst mot bakgrund av reserestriktionerna över gränser.

Bokningarna till sommaren har redan börjat trilla in, en trend som ökar för varje år och som syns tydligt hos First Camp. För tre år sedan bokade cirka 10 procent av gästerna sin plats via hemsidan, nu är siffran nästan uppe i 40 procent.

– Vi är väldigt hoppfulla inför sommaren och ser ett stort intresse av att campa i Sverige. Vi får signaler om att många som brukar åka ner mot Medelhavet i stället stannar i Sverige över sommaren, säger Johan Söör vd på First Camp.

De allra flesta bokar fortfarande sin campingplats nära inpå ankomsten. Men trenden med fler tidiga bokningar är tydlig och något som även Caravan Club pekar på.

– Många har redan i februari/mars valt att boka in sina semesterveckor och det är inte vanligt så tidigt. Hela branschen ser det och det kan definitivt härledas till att det blir en allt större grupp av yngre campare, säger Börje Svärdström, riksordförande för Caravan Club.

De tidiga bokningarna gör att förhoppningarna om en riktigt bra campingsommar i Sverige är höga. Faktorer som en svag krona gentemot euron och en allmän osäkerhet kring utlandsresor spelar också in. Samtidigt som internationella gästnätter av naturliga skäl kommer att minska.

– Det pratas mer än någonsin om att semestra i Sverige och Sverige som turistdestination blir allt starkare. Utomhusupplevelser och camping står för en stor del av det ökade intresset. Branschen har ökat med en miljon gästnätter bara de senaste tre åren, så basen finns där, men 2020 blir sannolikt inget rekordår, säger Martin Juhos, marknads- och försäljningschef på SCR Svensk Camping.

Börje Svärdström, riksordförande för Caravan Club, berättar att trenden med hemmasemester har synts ett antal år och i år spår han en rejäl blomstring.

– De senaste två åren har det märkts att yngre köper sin första husvagn och skippar charterresorna. Därefter berättar de om fördelarna för sina vänner och på så sätt sprids det. Så jag tror på en riktigt bra sommar, säger han.

Källa: Elmia

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.