Nästa artikel
Campingplatserna ser ökad beläggning 2014
NYHETER

Campingplatserna ser ökad beläggning 2014

Publicerad 30 juni 2014 (uppdaterad 30 juni 2014)
Allt fler campar i Sverige och husbilarna är de som ökar allra mest, upp med 42% på fyra år.

Förra året hade svenska campingplatser hela 14,5 miljoner gästnätter och nu visar en färsk undersökning att rekordsiffrorna från 2013 kan komma att toppas under kommande semestertider. Hela 75 procent av campingföretagarna har samma eller bättre bokningsläge inför sommaren än motsvarande tid förra året enligt en enkät gjord av SCR Svensk Camping.

–Campingplatserna hade en enorm tillväxt förra året och stod för hälften av gästnätterna i juli. Den här campingsäsongen har startat bra med fint väder och bra beläggning på långhelgerna. Det bådar gott inför sommaren, säger Lars Isacson, vd SCR.

Campingplatserna är Sveriges största semesterboende och hade 52 procent av landets gästnätter under juli. De senaste åren har allt fler både svenskar och inresta turister valt att tillbringa semestern på en campingplats och den trenden ser ut att hålla i sig.

–På campingsemestern kan du välja om du vill ha fullservice och aktiviteter eller satsa mer på naturupplevelser. Den valfriheten tror jag förklarar framgången för campingplatserna, säger Lars Isacson.

Internationella gäster gillar svenska campingplatser
De svenska campingföretagarna spår en ökning av internationella gäster inför sommaren. Hela 77 procent uppger att de har samma eller bättre bokningsläge på internationella gäster i år jämfört med förra året. Det stämmer bra med de senaste årens utveckling, förra året valde mer än hälften av gästerna från de största utlandsmarknaderna att bo på campingplats.

Husbilar fortsätter öka
Husbilen har kommit för att stanna på svenska campingplatser. De senaste fyra åren har antalet husbilsnätter ökat med 42 procent och campingföretagarna tror att även sommaren kommer att bjuda på många gäster i husbil. Nära hälften av campingföretagarna (46 procent) uppger att husbilar är den boendeform som ökar mest inför sommaren.

–Med dagens husvagnar, husbilar och allt fler gäster som bor i stugor blir campingplatserna mindre väderkänsliga. Det gör campingsemestern ännu mer lockande för många, säger Lars Isacson.

Enkäten är gjord av SCR - Svensk Camping, som har ställt frågor om bokningsläge och boendeform för sommaren 2014 till sina medlemmar. Resultatet är baserat på svar från 191 campingföretagare.

Vill du kontakta din lokala campingplats kan du söka efter dem på www.camping.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.