Nästa artikel
Campingvagn får batteri från Nissan Leaf
NYHETER

Campingvagn får batteri från Nissan Leaf

Publicerad 20 februari 2019 (uppdaterad 20 februari 2019)
Konceptidén för att återanvända gamla Leaf-batterier kommer från Nissan i samarbete med Opus som tillverkar campingutrustning och går ut på att göra campinglivet betydligt bekvämare. Campingvagnen blir "självförsörjande" i åtskilliga dagar.

De inte helt miljövänliga batterierna som driver elbilarna kan möjligen få ett nytt användningsområde efter det de tjänat ut i en första etapp då de fortfarande kan leverera massor av kraft. Bara för Nissans del handlar det om 350 000 batterier sedan 2011.

Det här är inte det enda användnigsområde som föreslagits offentligt, vägbelysning är ett av flera andra. Exempelvis har Toyota inlett ett samarbete med 7-Eleven i Japan för att driva butiker. Klart är dock att mängden för elbilarnas krav uttjänta batterier snart sulle kunna bli ett miljöproblem.

Idén om att använda dem i campingvagnar, och sannolikt senare även i husvagnar, skulle kunna göra campinglivet både friare och bekvämare. Vad sägs om effekt nog att kunna ha mikrovågsugn, kylskåp, belysning, 4G wi-fi samt laddning av datorer, mobiler och läsplattor via usb-uttagen i flera dagar utan laddning? Detta trots att batteripackets kapacitet har reducerats till 700wH med en toppeffekt på 1 kW. Detta räcker långt för en campingvagn men som elbilsbatteri är det långt ifrån nog.

Vill man leva fricampingsliv ännu längre kan man ladda batteriet med 400 Watts solpaneler eller koppla in extern el från ett vanligt 230-voltsuttag när man återvänder till civilisationen.

Om idén blir verklighet är en annan sak men det som The Verge rapporterar väcker åtminstone nyfikenhet.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.