Bild
Nästa artikel
Camptoo, husbilarnas Airbnb

Camptoo, husbilarnas Airbnb

NYHETER

Privat uthyrning av husbilar och husvagnar? Det är många som inte kan tänka sig det men nu finns ytterligare en aktör på marknaden som man kan jämföra med Airbnb. Tjänsten erbjuder försäkring, annars en av de viktigaste problemen vid privat uthyrning.

Det är ont om fritidsfordon i alla led, både nya, begagnade och för uthyrning. Dock finns det ungefär 400 000 privat ägda husbilar och husvagnar i Sverige och alla dessa används förstås inte samtidigt. På motsvarande sätt som med privatbostäder finns det en stor potential för de som vill hyra ut och minska kostnaderna för innehavet.

För att möta det ständigt ökande behovet lanserade hollandsbaserade Camptoo nyligen sin delningstjänst för husbil- och husvagnsuthyrning i Sverige efter det att tjänsten sedan flera år funnits på kontinenten. Trenden med att hyra ett fritidsfordon är global och Sverige är inget undantag.


Camptoo beskriver själva sin verksamhet som att semesterfirande svenskar som inte själva äger ett semesterfordon nu enkelt, snabbt och säkert kan hyra en privatpersons husbil eller husvagn när ägaren inte använder den. Inte minst har Camptoos tjänst blivit populär bland unga par som vill resa flexibelt och upptäcka många platser under sin semester, barnfamiljer som vill ha “hemmet” med sig på resan samt par med utflugna barn med mer fritid att resa mobilt under de månader då övriga svenskar befinner sig på hemmaplan.

Idén bakom delningstjänsten är att ägare av campingfordon av olika slag listar sina fordon på tjänsten under de perioder då de själva inte använder det, varpå reslystna personer som vill hyra en husbil eller husvagn kan söka på webbplatsen efter ett passande alternativ till resan. På så sätt kan husbilsägare få en extra inkomst och ressugna få möjlighet att nyttja en husbil eller husvagn på det sätt som passar just deras behov. Ägaren bestämmer själv priset för uthyrningen vilket gör uthyrningsfrekvensen och intäkterna flexibla och även kopplat till fordonets värde och standard.

När det gäller privat uthyrning finns en rad fällor, kanske den viktigaste gäller försäkringen. Ingen vill ju ha sitt fritidsfordon förstört vare sig genom olyckshändelser eller ovarsamhet. De svenska försäkringsbolagen har ganska strikta regler om inte fordonet körs av ägaren eller en person i samma hushåll, något man bör kolla även om fordonet körs av barn som inte är mantalsskrivna på samma adress som ägaren. Camptoo löser detta genom en försäkring via Moderna Försäkringar, och den som hyr måste betala en deposition på vanligtvis 5 000 kronor för en husvagn och 10 000 för en husbil. Den som hyr står för självrisken vilken dras från depositionen i händelse av skada. På så sätt undviks en rad tänkbara problem även om skador alltid innebär praktiska problem.

– Svenskars entusiasm för campingliv och flexibel turism har ökat lavinartat, särskilt under pandemin. Sverige är ju i grunden en husvagnsnation och som land mycket unikt tack vare Allemansrätten, som ger oss möjlighet att både upptäcka och utforska skog och mark på nära håll, säger Martijn Peeters, grundare och VD på Camptoo i ett pressmeddelande.

Camptoo har mer än 5 000 olika fordon för uthyrning runt om i Europa. I Sverige är företagets mål att skapa ett nätverk med cirka 500 fordon under det första verksamhetsåret. 

Korta fakta om att hyra campingfordon via Camptoo

  • All kommunikation mellan den som hyr och uthyraren sker via plattformen, från bokningstillfället till återlämning av fordonet. 
  • Hyresgäst och uthyrare kan känna sig trygga i att fordonen är helförsäkrade under hela hyresperioden till ett värde upp till 2 miljoner kronor.
  • Via plattformen sköts betalningar och hantering av deposition. En bokning anses bekräftad så snart du som hyresgäst har betalat handpenningen. 
  • Användare får tillgång till service och assistans dygnet runt via tjänsten. 

 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.