Nästa artikel
Circle K lanserar "förnyelsebar" bensin
NYHETER

Circle K lanserar "förnyelsebar" bensin

Publicerad 12 februari 2018 (uppdaterad 12 februari 2018)
Bensinbolagen försöker nu framställa drivmedel som gör att CO2-utsläppen minskar. Dieselersättningen HVO100 finns sedan en tid och nu lanseras bensin med förnyelsebaserat innehåll.

Det blir allt vanligare med olika inblandningar i drivmedel för att minska deras klimatpåverkan. På dieselsidan finns HVO100 och nu lanserar Circle K en ny bensinkvalité de kallar "miles 95 bio", en bensin med upp till 15 procent förnybart innehåll.

Produkten består av en fossil 95-oktanig bensin med 5 procent etanol och upp till 10 procent förnybar bensin, en så kallad HVO-bensin. HVO-bensinen är en 100 procent förnybar bensin tillverkad av en blandning av olika restprodukter och avfall. Miles 95 bio har, enligt Cirkle K, stora klimatfördelar och ger ett lägre CO2 utsläpp med hela 12,3 procent i jämförelse med en fossil bensin. 

Lanseringen sker dock inte i hela landet samtidigt utan miles 95 bio finns på 18 utvalda Circle K-stationer i Jämtlands, Västernorrlands och Gävleborgs län.

— Vi vill göra det enkelt för våra kunder att välja klimatsmarta alternativ. Därför är vi glada över att nu kunna erbjuda en bensin med upp till 15 procent förnybart innehåll. Den fungerar utmärkt i alla bensinmotorer för 95 oktan, men med den stora fördelen av lägre CO2-utsläpp, säger Johan Söderberg, Senior Director Fuel Circle K Sverige. 

Miles 95 bio innehåller även Circle K:s additiv "miles" som, enligt Circle K, minskar friktionen samt rengör och skyddar motorn och därmed minskar bränsleförbrukningen. Den påstått minskade bränsleförbrukningen ger även den lägre CO2-utsläpp.

Enligt Circle K uppfyller produkten den svenska standarden SS-EN 228 och den europeiska EN228, vilket betyder att den är godkänd för användning i alla bensinmotorer konstruerade för 95-oktanig bensin. 

När det gäller dieselersättningen HVO100 vill vi i sammanhanget påpeka att den inte kan användas i Fiat Ducato. Lyssna alltid med tillverkaren av ditt fordon vilka drivmedel som kan användas.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.