Bild
Nästa artikel
Claes Tingvall har fått MHF:s högsta utmärkelse för sitt arbete med trafiksäkerhet.
Claes Tingvall har fått MHF:s högsta utmärkelse för sitt arbete med trafiksäkerhet.

Claes Tingvall får guldmedalj

NYHETER

Mannen bakom "nollvisionen", Claes Tingvall, belönas med MHF:s högsta utmärkelse i guld för sitt trafiksäkerhetsarbete.

Det är snart tio år sedan Trafikverkets säkerhetsdirektör Claes Tingvall presenterade den så kallade ”nollvsionen” på trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand. Visionen var att målet för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige skulle vara noll döda eller allvarligt skade i trafiken.

1997 beslutade riksdagen om att visionen skulle bli den övergripande strategin för allt trafiksäkerhetsarbete i landet. "Nollvisionens" idéer har sedan dess tagit sig till andra Europeiska länder och till 43 amerikanska delstater.
 
För detta arbete och övriga insatser gällande trafiksäkerhetsarbete belönas nu Claes Tingvall med MHF:s högsta utmärkelse i guld.
 
Så här lyder MHF:s motivering:
 
”Claes Tingvall tilldelas MHF:s förtjänstmärke i guld för att han med stort mod, uthållighet och kommunikativ förmåga skapat ett helt nytt synsätt när det gäller döda och skadade i trafiken.
Genom att lansera Nollvisionen i Tylösand 1995 slog Claes Tingvall fast att varje dödsfall måste undvikas med alla till buds stående medel. Tusentals människor i Sverige, Europa och resten av världen har sedan dess överlevt i trafiken tack vare det paradigmskifte i trafiksäkerheten som Claes Tingvall är upphovsman till. Den erkänsla som Sveriges Riksdag, EU och FN gett Nollvisionen genom att ställa sig bakom den i praktisk handling är bevis för att det går att bryta improduktiva, fastlåsta synsätt och skapa en ny hållning som räddar människoliv i trafiken.”


Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.