Nästa artikel
Coronas påverkan på husbils- och campingvärlden.
NYHETER

Coronas påverkan på husbils- och campingvärlden.

Publicerad 22 mars 2020 (uppdaterad 22 mars 2020)
Runt om i Europa begränsas nu den fria rörligheten och turismen, något som även drabbar campingbranschen. Den tyska branschorganisationen CIVD har gjort en sammanställning.

Det har som bekant införts omfattande restriktioner inom en rad områden i både Tyskland och övriga Europa som såväl direkt som indirekt påverkar situationen för fritidsfordon uppger den tyska branschorganisationen Caravaning Industrie Verband (CIVD).

Den federala tyska regeringen vidtog den 16 mars tillsammans med delstatsregeringarna ytterligare restriktioner för sociala kontakter där inskränkningar i hotellverksamheten så att dessa inte längre får användas för turism står i centrum. Samma regler gäller även för campingar och ställplatser. Något stoppdatum är inte satt eller möjligt att förutse.

Trots det fortsätter planeringen för den stora mässan Caravan Salon som årligen hålls i Düsseldorf i början av september och än är det för tidigt att säga om den kommer att tvingas ställas in. CIVD är vidare tveksamma till om det kommer att vara möjligt att upprätthålla produktionen av de cirka 200 000 husbilar och husvagnar som årligen säljs i Europa, mycket handlar om försörjning av delar, inte minst basfordon där produktionen redan stoppats på flera håll. Men CIVD understryker att ingen i nuvarande situation vågar göra några längre prognoser.

Den tyska försäljningen har varit fortsatt stark under början av 2020 med, som de skriver, en noterbart hög efterfrågan. Även om de räknar med ett tapp i den nuvarande situationen finns inget som tyder på att intresset och försäljningen kommer att påverka det långsiktiga intresset. Med den hittillsvarande starka försäljningen och fyllda orderböcker har tillverkrna fullt upp de närmaste veckorna, hur det blir därefter återstår att se men en ny husbil eller husvagn är för många en livsdröm som föregåtts av både planering och sparande.

CIVD förutspår att camping kommer att klara sig mycket bättre än övriga turistresor som använder sig av gemensamma transporter och hotellverksamhet. Därför är de inte heller oroliga för de långsiktiga effekterna av coronautbrottet. Skulle restriktionerna kvarstå under en längre period kommer man dessutom att kunna använda sig av den tyska regeringens stödpaket.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.