Nästa artikel
Däckbytardags med förhinder
NYHETER

Däckbytardags med förhinder

Publicerad 19 mars 2020 (uppdaterad 19 mars 2020)
Om en knapp månad, den 15 april, blir det olagligt att köra på dubbdäck om det inte råder vinterväglag. Även normalt är det trångt om tider men i år riskerar många att inte få bytet gjort i tid.

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, går i ett pressmeddelande ut med information om det stundande däcksbytet. De skriver att det i år blir extra tufft att hinna med alla byten på grund av coronaviruset.

– Även i normala fall är det omöjligt för alla fordonsägare att skifta till sommarhjul i tid. Vi har en lagstiftning som inte är anpassad till den verklighet verkstäderna lever i, säger föreningens vd Bo Ericsson.

Problemet har flera orsaker, en sedan tidigare förkortad tid för användning av dubbdäck vilket gjorde att arbetsbördan för däckverkstäderna blev helt orimlig samt att det nu med coronautbrottet blir än högre belastning på verkstäderna på grund av högre frånvaro skriver SFVF. Att vissa bilägare inte vill besöka en verkstad på grund av rädsla för smitta underlättar inte heller.

Enligt SFVF:s uträkning ska däckverkstäderna skifta hjul på 3,4 miljoner bilar under två veckor vilket i snitt blir 240 000 bilar per dag. SFVF vill att den nuvarande tidsgränsen för hjulskifte skrotas.

– Den här arbetsbördan är fullständigt orimlig att hantera för oss i branschen, därför kräver vi att tidsgränsen slopas i sin helhet, säger Bo Ericsson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.