Idag bjuder vi på en riktig festmåltid med drink, fläskfilé och marängswiss. Recept för 4 personer av Karin Andersson.
          
        
                
        
        
                  
	Sommarbål med guldkant
	Ingredienser 4 pers
	1,5 liter mousserande vitt vin
	12 dl päroncider
	3 dl Calvados
	2 citroner
	10 iskuber
	Så gör du:
	Att den är isande kall sätter guldkant på drinken!
	Servera gärna i seltersglas, (även kallad longdrinksglas eller grogglas)
	Kall pastasallad med 
	italienska smaker
	Att något så enkelt kan vara så gott. Egen pasta är inte alls särskilt svårt att göra och hemgjord pesto smakar långt ifrån de man köper på burk i affären. Här följer två recept på både en grön och en röd pesto. 
	Så gör du:
	Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, Kyl pastan snabbt i kallt vatten så att de inte efterkokar. 
	Blanda pastan ordentligt med den röda peston, tillsätt gärna även fetaost finstrimlad rödlök och svarta oliver. Toppa med svalkande naturell yoghurt och färska örter. 
	Sannerligen vackert och mycket gott!
	Hemmagjord röd pesto
	0,5 dl olivolja
	4 msk hackade pimentos (inlagda röda parikor) 
	2 msk citronsaft
	1 st vitlöksklyfta
	3 msk hackade pinjenötter (gärna något rostade innan) 
	3 msk riven parmesan
	salt och peppar
	Så gör du:
	Ett smart sätt är att använda en tom glasburk med lock – häll i alla de hackade ingredienserna och olivoljan – skaka ordentligt och sedan är det klart.
	Hemmagjord grön pesto
	Urgott och lätt att blanda med kokt pasta som kanske sparats från dagen innan, Den mer traditionella gröna peston sägs vara från Genova och är lika god som den röda som annars sägs vara från Sicilien.
	Ingredienser
	1,5 dl färsk basilika
	1 krm salt
	0,5 krm svartpeppar
	1 klyfta vitlök
	2 msk pinjenötter
	1 dl olivolja
	1,5 msk parmesan
	Så gör du:
	Lägg basilika och vitlök i matberedaren och kör ett par varv tills ingredienserna blandats. 
	Tillsätt parmesan, olivolja och pinjenötter. Kör tills nötterna blivit finfördelade. 
	Tips är att göra klar peston hemma i köket. Fyll en burk så kan du lätt ta fram den för att rädda en snabb lunch eller smaksätta en härlig skinksmörgås under resan.
	Helgrillad fiffig fläskfilé
	Ibland är det oändligt bekvämt med något som är förberett och bara precis behöver ställas fram på bordet när gästerna kommer. Just sådan är den här fiffiga fläskfilén. Smakas gärna ljummen eller kall.
	Här grillar du först och marinerar sen!
	Ingredienser marinad 
	2 dl balsamico
	1 dl olivolja
	4 pressade vitlökklyftor
	2 msk fransk senap
	lite chilipeppar 
	Så gör du:
	Tänd grillen. Blanda marinaden ovan (ställ inte in den i kylen, den kyler då snabbare ner köttet om marinaden är kall)
	Ta bort de största senorna på fläskfilén. Salta och peppra. När glöden är askgrå grillar du fläskfilén, Använd gärna lock. Råkar glöden vara för varm lägger du filén längre ut på sidorna så att den inte bränns.
	Lägg fläskfilén i en skål eller lämplig burk och häll på marinaden. Vänd fläskfilén ordentligt så att hela filén får ta smak av marinaden, ca 20 minuter.
	Skär fläskfilén (framför dina gäster) i max fem millimeter tjocka skivor. 
	Hovdessert med 
	läckra gubbar
	Kärt barn har många namn, Hovdessert eller marängswiss kallas den klassiska desserten med vaniljglass, banan, grädde och chokladsås. Här bjuder jag på min variant av hovdessert och har valt att ta jordgubbar och rostade mandelspån istället. Nedan följer också ett recept på barnens bästa chokladsås, men det fungerar naturligtvis lika bra med färdigköpt.
	Ingredienser 4- 5 pers
	1 liter vaniljglass
	20 små maränger
	2 dl vispgrädde
	1 liter jordgubbar
	2 msk honung
	rostade mandelspån och färdig chokladsås
	Så gör du:
	Rosta mandeln, eller köp färdig. 
	Rensa jordgubbarna, häll på 2 msk honung eller i msk socker och låt stå i rumstemperatur.
	Vispa grädden, lätt!!
	Ta en enda stor skål, lägg glassen i botten häll på hälften av jordgubbarna.
	Klicka över den lätt vispade grädden. Ta resterande gubbar på toppen, garnera med chokladsås och rostad mandel jordgubbarna och glassen.
	Chokladsås
	Vill du göra din egen chokladsås kommer här ett enkelt recept. 
	Ingredienser
	200 g mörk blockchoklad
	2 msk vispgrädde
	1,5 dl mjölk
	2,5 msk socker
	30 g smör
	Så gör du:
	Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp under omrörning. Passa kastrullen noga. Grädden kokar lätt över och bränner lika lätt fast. Dra av kastrullen från värmen, bryt chokladen i bitar och lägg i grädden tillsammans med sockret. Låt chokladen smälta. Rör om hela tiden till en jämn och fin konsistens, avsluta med en klick smör.
	Tilltuggstips!
	Goda Brie Quesadillas 
	Snabbt, enkelt och gott till drinken!
	Ingredienser
	4 st tortillabröd
	brieost och stark salami
	Så gör du:
	Lägg ut ett av bröden på en skärbräda och varva med skivad brie och salami 
	Lägg det andra brödet ovanpå som ett lock, och se till att det är lite brie på toppen som limmar fast brödet.
	Stek eller lägg på mycket svag grillvärme i cirka en minut på varje sida. 
	Dela bröden i åtta delar och servera direkt. Passar både gott till drinken eller som vickning till en kall öl på nattkvisten