Nästa artikel
Dagens meny: Tre goda varma mackor
Recept

Dagens meny: Tre goda varma mackor

Publicerad 6 juli 2011 (uppdaterad 30 december 2013)
Idag bjuder vi på tre lättlagade varianter på varma mackor. Recept för 2 personer av Karin Andersson

 

Gratinerad varm macka med skinka och paprikasalsa
 
Croque-monsieur kallas också denna macka. Jag har dock lagt till lite fetaost och soltorkade tomater som en smakhöjare.
 
Ingredienser 2 personer
1-2 st toastbröd/pers
2 skivor rökt skinka
2 st soltorkade tomater
2 st paprikaringar
fetaost och ost för gratineringen
 
Så gör du
Strimla de soltorkade tomaterna. Stek brödet lätt. Lägg på skinka, fetaosten och paprikaringarna. Skiva gratängost. Grädda i ugn på 250 grader övervärme.
 
Kryddig paprikasalsa
Ingredienser 2 personer
Paprikor i blandade färger
1/2 lök
1/2 lime, saft
1 msk rödvinsvinäger
0,5 msk olivolja
1 krm chilipeppar
1 knippe koriander
 
Så gör du
Hacka paprikan och löken samt finhacka chilipepparen och koriandern. Blanda paprika, lök, chili, koriander, olivolja, vinäger och lime i en skål. Smaka av med salt och peppar. Salsan serveras godast kall.
 
Tonfisktoast med curry och hackad pickles
Goda mackor som är lätta att svänga ihop på några minuter. 
 
Ingredienser 2 personer
En liten burk tonfisk i vatten
1 msk crème fraiche
0,5 dl hackade smågurkor (picklesgurkor)
1-2 tsk curry, salt och peppar
4 st toastbröd 
 
Så gör du
Låt tonfisken rinna av. Hacka smågurkorna och blanda med de övriga ingredienserna och krydda efter egen smak.
Dela upp röran på två bröd och lägg de andra på som lock. Stek till gyllenbrun färg i lite smör och olja på bägge sidor.
 
Chilipannbiffar med bearnaisesås på toast
Detta är en mycket matig macka som brukar älskas av alla män. Bearnaisesås rekommenderar jag att köpa färdigblandad på burk, det finns så många goda sorter i handeln. 
 
Ingredienser 2 personer
300 g köttfärs
1 krm torkad chili
salt och peppar
knaperstekt bacon
0,5 hackad gul lök
1 äggula
2 msk ströbröd
2 skivor stekt toastbröd
1-2 msk bearnaisesås
Sallad, paprika, lökringar och oliver till garnityr
 
Så gör du
Blanda färsen med de övriga ingredienserna enligt ovan. Stek dem gyllenbruna. Stek två skivor toast, lägg på sallad i botten, sedan och pannbiffarna och en rejäl matsked bearnaise.

Tonfisktoast med curry och hackad pickles

Chilipannbiffar med bearnaisesås på toast

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.